Du är du
Vi är alla olika men vill samma sak, att må bra och att få den hjälp och det stöd som man känner att man behöver för att leva ett bra liv.
Ibland behöver vi hjälp för att kunna komma vidare. Det kan vara stöd från socialtjänsten, vården, anpassningar i skolan/på jobbet eller bara göra omgivningen medveten om problematiken för att de ska kunna stötta på bästa sätt. Det kan kännas jobbigt att behöva be om hjälp men med rätt stöd och hjälp i vardagen så kan det gå lite lättare och hinder som känns stora, blir lite mindre.
Att få prata med någon som lyssnar är viktigt. Det finns olika föreningar och organisationer som man kan vända sig till för stöd, förutom kommunen och sjukvården. Här är några av dem.
Hjälp i akuta lägen
SOS Alarm
Nödnumret 112 används vid akuta nödsituationer då det är fara för liv, egendom eller miljö. Genom ett samtal till 112 når du samhällets alla hjälpresurser såsom ambulans, giftinformation, jourhavande präst, polis, sjöräddning och fjällräddning.
Sjukvårdsrådgivning 1177
Om du behöver råd och stöd om vård så kan du ringa till sjukvårdsrådgivningen på 1177.
Bris - för barn och unga
Till Bris kan du som är under 18 år ringa och prata med en kurator om det du funderar mycket på eller behöver hjälp med. Du kan ringa, chatta eller maila till BRIS.
Bris stöd för vuxna om barn
Till Bris kan du vända dig om du behöver någon att prata med kring frågor och oro som rör barn och unga upp till 18 år.
Brottsofferjouren
Brottsofferjouren hjälper dig som utsatts för brott, blivit vittne till brott, är anhörig eller närstående till någon som utsatts för brott. Du behöver inte ha polisanmält brottet för att kontakta dem.
BUP - Barn- och ungdomspsykiatri
Om du mår dåligt och du inte känner att du får den hjälp du behöver, så kan du vända dig till BUP. När du ringer får du prata med en behandlare som kan avgöra ifall du kan få hjälp där eller om det är bättre att kontakta någon annan verksamhet.
Jourhavande medmänniska
Till jourhavande människa kan du vända dig om du behöver prata med någon. Du når dem via telefon eller chatt. Personen du får prata med har tystnadsplikt och du är anonym.
Jourhavande kompis, chattforum
Jourhavande kompis är chattjouren för alla upp till 25 år. Du som chattar är anonym och det är du som bestämmer vad du vill prata om.
Kvinnofridslinjen
Kvinnofridslinjen är en nationell stödtelefon för dig som utsatts för hot och våld. Du som är anhörig eller vän är också välkommen att ringa. Du kan även få hjälp med kontaktuppgifter till socialtjänst, socialjour eller kvinnojour. Linjen är öppen dygnet runt och det är gratis att ringa. Samtalet syns inte på telefonräkningen.
Polisen om brott mot barn och unga
Är du ung och utsatt för brott kan du prata med någon vuxen du har förtroende för eller själv kontakta polisen. När det är bråttom och du behöver hjälp direkt, ring 112. Om det inte är bråttom kan du ringa 114 14. Det är numret till polisens växel. Hit kan du ringa om du vill anmäla ett brott som redan har hänt eller om du vill tipsa om ett brott.
Polisen - brott i nära relationer
Här kan du som är utsatt ta reda på mer om vad du har för rättigheter och om hur polisen kan hjälpa dig. Också du som är vittne kan hitta information om vad du kan göra om du misstänker att någon i din närhet är utsatt.
RFSL - Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter
Här finns bl.a. information om vart du kan vända dig om du behöver stöd. Har du blivit utsatt för kränkningar, våld, hot, trakasserier eller hatbrott, då kan du ringa RFSL stödmottagning eller skicka ett mail.
Rikskriscentrum – Sveriges kriscentrum för män
Här kan du hitta kontaktuppgifter till kriscentra för män runt om i landet.
ROKS - Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige
Roks medlemsjourer finns från norr till söder. På jouren kan du få samtalsstöd, skyddat boende och juridisk hjälp. Förutom kvinno- och tjejjourer har Roks juridik-, barn- och dövjourer. Du kan även kontakta Terrafem. Terrafem kan ge hjälp på flera olika språk.
Självmordslinjen - Mind
Självmordslinjen är tillgänglig via chatt, mail och telefon för dig som har tankar på att ta ditt liv, eller för dig som har frågor om närstående du misstänker vara i riskzonen.
Söka psykiatrisk vård
Här hittar du information om psykiatri i ditt län och om vart du kan vända dig.
Unizon
För dig som är utsatt - på Unizon.se hittar du information om en jour nära dig som du kan vända dig till för råd och stöd.
Äldrelinjen
Äldrelinjen vänder sig till dig som mår psykiskt dåligt eller som bara behöver prata med någon.
Hjälp till barn och unga
BO - Barnombudsmannen
Barnombudsmannen är en statlig myndighet som har i uppdrag att företräda barns och ungas rättigheter och intressen utifrån FN:s konvention om barnets rättigheter, barnkonventionen. Barnkonventionen och vilka rättigheter du har kan du läsa på BO:s hemsida. Om du har frågor kring vilka rättigheter du har som barn så kan du ringa eller maila till dem.
Bris - för dig som är ung
Till Bris kan du som är under 18 år vända dig och prata med en kurator om det du funderar på eller behöver hjälp med. Personalen har tystnadsplikt, du behöver inte berätta vem du. Att ringa till Bris är gratis och syns inte på telefonräkningen. Du kan ringa, chatta eller maila till Bris.
För dig som är barn eller ungdom och har kontakt med socialtjänsten eller sjukvården
Inspektionen för vård och omsorg (IVO) är tillsynsmyndighet över bland annat socialtjänsten och sjukvården. En del i deras uppdrag är granska och hantera klagomål som kommer in till dem. Hit kan du vända dig om du har frågor om dina rättigheter eller inte är nöjd med den insats eller vård du fått. Du kan maila eller ringa till barn- och ungdomslinjen. På IVO´s hemsida kan du också bland annat läsa om dina rättigheter.
Jourhavande kompis, chattforum
Jourhavande kompis är chattjouren för alla upp till 25 år. Du som chattar är anonym och det är du som bestämmer vad du vill prata om.
Killar.se, chattforum
Här kan du chatta med en vuxen volontär om vad du vill. Du kan vara helt anonym.
Kuling - mötesplatsen för dig som har en förälder med psykisk sjukdom
Kuling är en mötesplats och en informationssida för dig som har en förälder med psykisk ohälsa. I forumet eller chatten kan du diskutera och hitta andra i en liknande situation.
Maskrosbarn
Maskrosbarn är anhörigorganisation för dig som är ung och växer upp med föräldrar som mår psykiskt dåligt eller har ett missbruk. Vill du prata med någon så kan du chatta eller maila till dem.
Polisen om brott mot barn och unga
Är du ung och utsatt för brott kan du prata med någon vuxen du har förtroende för eller själv kontakta polisen. När det är bråttom och du behöver hjälp direkt, ring 112. Om det inte är bråttom kan du ringa 114 14. Det är numret till polisens växel. Hit kan du ringa om du vill anmäla ett brott som redan har hänt eller om du vill tipsa om ett brott.
RFSL - Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter
Här finns bl.a. information om vart du kan vända dig om du behöver stöd. Har du blivit utsatt för kränkningar, våld, hot, trakasserier eller hatbrott, då kan du ringa eller maila RFSL stödmottagning.
Rädda barnen - för dig som är barn eller ung
Här kan du läsa mer om bland annat din rättigheter, hedersrelaterat förtryck, om du lever gömd eller är papperslös samt hitta hjälp och stöd.
Självhjälp på vägen - information, stöd och hjälp vid funktionshinder
Det är inte din funktionsnedsättning som avgör om du är ”funktionshindrad”. Det är brister i miljön som skapar funktionshinder. Här hittar du information, stöd och hjälp för att lättare ta sig förbi dessa brister.
Självmordslinjen - Mind
Självmordslinjen är tillgänglig via chatt, mail och telefon för dig som har tankar på att ta ditt liv, eller för dig som har frågor om närstående du misstänker vara i riskzonen.
Snorkel - om nedstämdhet, oro, ångest och stress
På den här sidan kan du läsa om vad nedstämdhet, oro, ångest och stress är. Du får också tips på vad du kan göra om du mår dåligt, känner dig stressad eller har dåligt självförtroende.
Tjejzonen
På Tjejzonen kan du prata med en Storasyster som lyssnar på dig. Du bestämmer alltid själv vad ni ska prata om – inget är för stort eller smått! Du kan chatta eller få en egen Storasyster Live eller Online. Här hittar du även Ätstörningszonen, du kan chatta eller maila med volontärer.
UMO - Ungdomsmottagningen på nätet
På UMO.se kan du läsa om kroppen, sex, relationer, psykisk hälsa, alkohol och droger, självkänsla, och mycket annat. Du kan få svar på dina frågor eller få nya idéer om hur du kan tänka kring ditt liv.
Vårdguiden 1177 - Problem i skolan
Det är viktigt att berätta om du inte mår bra i skolan. Du kan vända dig till dina föräldrar, någon annan vuxen som du har förtroende för, en lärare eller annan personal på skolan, till exempel skolsköterskan.
Ätstörning.se
En informationssida om ätstörning och allt vad det kan innebära.
Här kan du läsa mer om ätstörning:
För dig som är förälder eller annan vuxen
Bris stöd för vuxna om barn
Till Bris kan du vända dig om du behöver någon att prata med kring frågor och oro som rör barn och unga upp till 18 år.
Föräldralinjen - Mind
Till Föräldratelefonen kan du ringa om du är orolig för ditt barn eller ett barn i din närhet. Personalen som svarar är utbildade psykologer och/eller socionomer med lång yrkeserfarenhet.
Mindre Bråk - aggressivitet och trots hos barn
Här hittar du råd och tips kring aggressivitet och trots hos barn.
Rädda barnen - för dig som är förälder
Här finns råd och tips till dig som förälder om till exempel skärmtid och konflikter. Om du behöver någon att prata med så kan du maila eller ringa Föräldratelefonen.
Anhörigstöd
På din kommuns hemsida hittar du mer information om anhörigstöd och vad det finns för stöd att få.
En bra plats
Som anhörig kan man uppleva ett behov av att få råd och stöd, samt att nätverka med andra i liknande situation. Genom En bra plats öppnas en ny möjlighet för dig som anhörig att få tillgång till detta, på villkor som passar dig.
Nka - Nationellt kompetenscentrum anhöriga
Här hittar du bland annat information och fakta om anhöriga och olika exempel på anhörigstöd. Du hittar också information om Barn som anhöriga.
Röda korset - Anhörigstöd
Röda Korset arbetar bland annat med att ge stöd till anhörigvårdare på olika sätt.
Kunskapsguiden - Stöd till anhöriga
Här hittar du mer information om anhörigstöd och vad det är för något.
Vårdguiden 1177 - Psykisk hälsa, att vara närstående
Intervjuer och krönikor samt stöd och råd.
Hot, våld och mobbning
ATSUB - Föreningen Anhöriga till sexuellt utnyttjade barn
Här hittar du information om sexualbrott och hur du kan få stöd som utsatt eller anhörig. Om du är utsatt och behöver prata med någon så kan du ringa till jourtelefonen. Är du anhörig så kan du också ringa eller maila.
Bris play - Om våld mot barn
Våld är när någon gör dig illa. Det kan vara både våld, eller hot om våld, mot kroppen och mot dig som person. Oavsett vad du har gjort eller sagt så får ingen göra dig illa. Alla former av våld mot barn är olagliga. Alla barn har samma rätt att slippa våld! Berätta för en vuxen, håll inte våldet hemligt. Till Bris kan du som är under 18 år vända dig och prata med en kurator om det du funderar på eller behöver hjälp med. Personalen har tystnadsplikt, du behöver inte berätta vem du. Att ringa till Bris är gratis och syns inte på telefonräkningen. Du kan ringa, chatta eller maila till BRIS.
Brottsofferjouren
Brottsofferjouren hjälper dig som utsatts för brott, blivit vittne till brott, är anhörig eller närstående till någon som utsatts för brott. Du behöver inte ha polisanmält brottet för att kontakta dem.
Dags att prata om
Här finns information för barn och vuxna om våld mot barn, sexuella övergrepp mot barn och barn till skilda föräldrar. Barn har rätt att få information och de vill ofta prata med en vuxen som de känner.
DO - Diskrimineringsombudsmannen
Diskrimineringsombudsmannen (DO) är en statlig myndighet som arbetar mot diskriminering och för allas lika rättigheter och möjligheter. Det gör myndigheten främst genom att se till att diskrimineringslagen följs. Du kan anmäla till DO om du upplever att du har blivit diskriminerad. Har du frågor om vad som står i diskrimineringslagen och andra bestämmelser som rör diskriminering och föräldraledighet så kan du ringa till deras rådgivningstelefon.
Elektra
Elektra kan ge dig som är utsatt stöd och arbetar även förebyggande med attitydspåverkning för unga som har rötter i hederskultur.
Friends
Friends är en barnrättsorganisation som arbetar mot mobbning. Här kan du läsa om mobbning och vart man kan vända sig för stöd och hjälp.
GAPF - Riksorganisationen Glöm aldrig Pela och Fadime
Hit kan både män och kvinnor som på ett eller annat sätt är utsatta för – eller berörda av hedersrelaterat våld, vända sig.
Jag vill veta - Allt om dina rättigheter vid brott
Barn och unga som har varit med om brott har rätt att få information. Brottsoffermyndigheten har en webbplats som vänder sig till barn och ungdomar som blivit utsatta för brott. Här kan du bland annat läsa om dina rättigheter om du blivit utsatt för brott, om stöd och hjälp du kan få, vad som händer när ett brott anmäls och hur myndigheter arbetar. Innehållet riktar sig även till dig som inte själv har upplevt brott men som misstänker att någon i din närhet kan vara utsatt.
NCK - Nationellt centrum för kvinnofrid
NCK vid Uppsala universitet arbetar på regeringens uppdrag med att höja kunskapen på nationell nivå om mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld och förtryck samt våld i samkönade relationer. I NCK:s kunskapsbank hittar du information inom områdena mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld och förtryck samt våld i samkönade relationer.
Polisen - brott i nära relationer
Brott i nära relation är när du blir illa behandlad av någon som är närstående, såsom din make/maka, sambo, släktingar, föräldrar eller annan familjemedlem. Misshandel, hot, våldtäkt, ofredande är de vanligaste brotten i nära relationer.
Polisen - hedersrelaterade brott
Hedersrelaterad brottslighet är brott riktade mot någon, ofta en släkting, som, enligt gärningsmannens och övriga släktens eller gruppens uppfattning, riskerar att vanära eller ha vanärat gärningsmannens, släktens eller gruppens heder.
RFSL stödmottagning
Här finns bl.a. information om vart du kan vända dig om du behöver stöd. Har du blivit utsatt för kränkningar, våld, hot, trakasserier eller hatbrott, då kan du ringa eller maila RFSL stödmottagning.
ROKS - Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige
Blir du illa behandlad av din partner? Eller misstänker du att någon i din närhet blir det? På ROKS hemsida kan du läsa om varningssignaler (innan första slaget, när du blivit slagen samt råd till dig som misstänker att någon i din närhet blir misshandlad) och hitta en jour när dig.
Somaya - Kvinno- och tjejjour
Om du är utsatt för våld, hot, kränkningar och vill ha hjälp att komma i från din situation så kan du kontakta Somaya. De erbjuder stöd och vägledning samt möjlighet till skyddat boende.
Terrafem
Terrafem ger dig stöd i kris, juridisk rådgivning via juristjouren och praktisk hjälp i till exempel en rättsprocess. Du kan ringa till deras jourtelefon. Du kan även boka tid för ett personlig besök hos dem.
TRIS Tjejers rätt i samhället
TRIS jourverksamhet består av jourtelefon som både vänder sig till dig som hjälpsökande och till dig som yrkesverksam samt skyddade boende och familjehem. TRIS har särskild kompetens i att möta ungdomar som riskerar att utsättas för hedersrelaterat våld och förtryck och som har en intellektuell funktionsnedsättning.
UMO - Våld och kränkningar
Alla har nog känt sig dåligt eller orättvist behandlade någon gång, eller sett någon annan bli det. Du har rätt att slippa våld och kränkningar, men om du råkar ut för det finns hjälp att få. På umo.se kan du läsa om mobbning, sexuella traksserier, våld från vuxna i familjen, att bo i skyddat boende och mycket annat.
Vårdguiden 1177 - Att bli utsatt för våld i nära relationer
Våld i en relation kan vara både psykiskt, fysiskt och sexuellt och kan förekomma i alla slags relationer. Att bli utsatt för våld påverkar hälsan. Våldet kan ge akuta fysiska skador, men också olika typer av långvariga besvär. Det finns hjälp att få för att ta sig ur relationen och för att må bättre.
Funktionsnedsättning
Funktionshinder.se
Här kan du möta andra med funktionshinder, läsa deras berättelser och diskutera i forumet.
Funktionsrätt Sverige
Funktionsrätt Sverige består av många intresseorganisationer som arbetar för ett mer tillgängligt samhälle för alla.
Infoteket om funktionshinder
Sidan är till för dig som har funktionsnedsättning, är förälder, anhörig eller arbetar med barn, ungdomar eller vuxna med funktionsnedsättning i skola eller annan verksamhet.
Personligt ombud
Personligt ombud riktar sig till personer med psykisk funktionsnedsättning som har behov av en samordnare för att ta till vara sina rättigheter i samhället. Personligt ombud är ingen myndighet utan arbetar på den enskilde personens uppdrag utifrån dennes egna resurser, behov och uppsatta mål.
Självhjälp på vägen - information, stöd och hjälp vid funktionshinder
Här kan du få tips och råd ur ett barns, förälders, lärares eller vårdpersonals perspektiv.
Specialpedagogiska skolmyndigheten
Om funktionsnedsättning och skola kan du läsa här.
Syskonkompetens - Ågrenska
Här kan man läsa om hur det kan vara att ha ett syskon med en funktionsnedsättning.
Teletal
Teletal är en gratis tjänst för dig som har tal-, röst- eller språksvårigheter. Tjänsten är även till för dem som vill ringa till någon som har dessa svårigheter. Samtalet är ett trepartssamtal där tredje parten är en Teletal-tolk. Du behöver ingen förbokning, utredning eller remiss - det räcker med en vanlig hemtelefon eller mobiltelefon.
Vårdguiden 1177 - Om funktionsnedsättning
Här finns kort information om vad funktionsnedsättning och funktionshinder är. Du hittar även länkar till andra sidor på bland annat 1177 om olika funktionsnedsättningar.
Vårdguiden 1177 - Vård och stöd för barn
Här hittar du exempelvis information om:
Missbruk och beroende
AA och AA för unga - Anonyma alkoholister
Anonyma alkoholister är en gemenskap för alkoholister som har slutat eller vill sluta med sitt missbruk. Har du alkoholproblem eller är orolig för någon i din närhet? Du kan då ringa deras telefonjour.
Al-anon och Alateen - är en gemenskap för dig som är anhörig till en alkoholist eller missbrukare
Al-anon är en gemenskap för dig som är anhörig till en alkoholist. Om du vill prata med en Al-Anon-medlem om en vän eller anhörigs alkoholproblem så kan du ringa till dem. Alateen är en självhjälpsgrupp för tonåringar som kan komma och prata av sig, eller bara lyssna. Inga krav eller medlemskap. Anonymt och gratis.
Drugsmart - information om alkohol och droger
Drugsmart hjälper dig att hitta den information du söker om alkohol och andra droger. På faktasidorna finns de vanligaste preparaten listade. Här kan du också läsa om droger och samhället och hitta svar på vanliga frågor.
FMN - Föräldraföreningen Mot Narkotika
FMN´s målsättning är bekämpning av missbruk och förbättring för alla som berörs av detta. Drogmissbrukaren blir oftast både psykiskt och fysiskt sjuk av missbruk. En effektiv hjälp ur denna situation är att det sociala nätverket låter denne att välja ett liv utan droger. På deras hemsida hittar du en lokalförening nära dig som du kan kontakta om du behöver stöd och hjälp.
Maskrosbarn
Maskrosbarn är en barnrättsorganisation som stödjer unga som har föräldrar som mår psykiskt dåligt eller har ett missbruk. Behöver du någon att prata med så kan du chatta eller skicka ett mail till dem med dina funderingar.
Nationella stödlinjen för spelare och anhöriga
Om du är orolig för ditt eget spelande eller för någon annan som spelar kan du kontakta Nationella stödlinjen för spelare och anhöriga.
Tänk om
En informationssida för dig som är förälder/vuxen om tonåringar och alkohol.
Vårdguiden 1177 - Om Alkohol och narkotika, riskbruk, skadligt bruk och beroende
UMO - Ungdomsmottagningen på nätet
Här kan du bland annat läsa om tobak, alkohol och droger.
Problem i skolan
BEO – Barn- och elevombudet
Du kan kontakta Beo om du är kränkt eller mobbad i skolan,och inte får hjälp från din skola. Här kan du också läsa om dina rättigheter.
Datainspektionen - Nätkränkningar
Här finns information för dig som känner att du blivit illa behandlad på internet.
Polisen - Näthat
Läs mer om vad näthat är och hur du kan göra en anmälan om du är utsatt för hot och trakasserier på nätet.
Vårdguiden 1177 - Problem i skolan
Det är viktigt att berätta om du inte mår bra i skolan. Du kan vända dig till dina föräldrar, någon annan vuxen som du har förtroende för, en lärare eller annan personal på skolan, till exempel skolsköterskan.
Skolinspektionen
Skolinspektionen arbetar för att alla elever i skolan ska få en bra utbildning i en trygg miljö. Om du inte tycker att du får det stöd du behöver i skolan eller att skolan inte tar tag i problem som uppstår, till exempel kränkningar eller mobbning, så kan du göra en anmälan till Skolinspektionen.
Psykisk ohälsa
BUP - Barn- och ungdomspsykiatri
Om du mår dåligt och du inte känner att du får den hjälp du behöver, så kan du vända dig till BUP. När du ringer får du prata med en behandlare som kan avgöra ifall du kan få hjälp där eller om det är bättre att kontakta någon annan verksamhet.
Söka psykiatrisk vård
Här hittar du information om psykiatri i ditt län och om vart du kan vända dig.
Autism- och Aspergerförbundet
En förening för personer med autism, asperger syndrom och andra autismliknande tillstånd.
IBIS - Intresseföreningen för bipolär sjukdom
Föreningen är till för dig med bipolär sjukdom eller är anhörig.
NSPH - Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa
NSPH är ett nätverk av patient-, brukar- och anhörigorganisationer inom det psykiatriska området.
Personligt ombud
Personligt ombud riktar sig till personer med psykisk funktionsnedsättning som har behov av en samordnare för att ta till vara sina rättigheter i samhället. Personligt ombud är ingen myndighet utan arbetar på den enskilde personens uppdrag utifrån dennes egna resurser, behov och uppsatta mål.
Riksförbundet Attention
Attention är en intresseorganisation för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) så som ADHD, Aspergers syndrom/Autismspektrumtillstånd (AST) och Tourettes syndrom.
Riksförbundet Balans - För alla med erfarenhet av depression eller bipolär sjukdom, egen och som närstående
Balans finns till för dig med bipolär sjukdom, har drabbats av depression, utbrändhet, utmattningsdepression eller dystymi (en lindrigare men ibland långvarig form av depression). Balans är en ideell förening som arbetar för att sprida kunskap och förståelse för de diagnoser föreningen företräder samt vara ett stöd för drabbade och anhöriga.
RSMH - Riksförbundet för Social och Mental Hälsa
RSMH är till för dig med egen erfarenhet av psykisk ohälsa, dig som är anhörig eller personal. RSMH har även ett ungdomsförbund RUS.
Schizofreniförbundet - Intresseförbundet för personer med schizofreni och liknande psykoser
Schizofreniförbundet är en handikapporganisation som organiserar personer med schizofreni och liknande psykoser, deras anhöriga samt övriga intresserade personer.
SHEDO
Föreningen SHEDO arbetar med att sprida information, skapa opinion och ge stöd kring psykisk ohälsa, ätstörningar och självskadebeteende. De har en jourmail dit du kan maila om du har funderingar kring ätstörningar och/eller självskadebeteenden. Här hittar du även ett forum och en chatt.
SPES - Riksförbundet för SuicidPrevention och Efterlevandes Stöd
Du känner kanske ingen annan som förlorat någon genom självmord. Det är viktigt att få prata med andra som vet hur det känns. SPES har en telefonjour. Du kan vara anonym och alla har tystnadsplikt.
Svenska OCD-förbundet
OCD-förbundet är en rikstäckande ideell förening med uppgift att stödja människor med tvångssyndrom (OCD) och närliggande diagnoser som Tourettes syndrom, trichotillomani (tvångsmässigt håravryckande), hoarding (tvångsmässigt samlande) och dysmorfofobi (BDD) och deras anhöriga.
Sveriges Fontänhus
Fontänhuset vänder sig till personer som har eller har haft en kontakt med psykiatrin, d.v.s. att man lever med psykisk ohälsa i någon form. Utifrån gemenskap och meningsfullt arbete, vill Fontänhuset genom trygghet och kontinuitet ge sina medlemmar möjlighet att stärka sin självkänsla och utveckla sitt förhållande till samhälle och arbetsliv. Målsättningen är ett fungerande liv som skapar möjligheten till studier eller arbete på den öppna arbetsmarknaden.
Vårdguiden 1177 - Om psykisk hälsa
Här finns bland annat information om olika psykiska och neuropsykiatriska diagnoser samt vart du kan vända dig för att få hjälp och om anhörigstöd.
ÅSS – Svenska ångestsyndromsällskapet
Ger stöd till människor med ångest och till deras närstående. Du kan kontakt dem via chatt eller telefon.