Barn & Unga

Alla barn och ungdomar är lika mycket värda. Du har rätt att känna dig trygg och må bra och bli lyssnad på. Ibland kan det vara jobbigt, t.ex. hemma eller i skolan.

Om du inte mår bra hemma eller i skolan så är det viktigt att du pratar med någon vuxen som du litar på. Det kan vara en lärare, skolsköterska, en släkting eller kanske en granne. Personalen i skolan har skyldighet att hjälpa dig om du inte mår bra.

Du kan även ringa eller maila till socialtjänsten i din kommun. Socialtjänsten når du lättast genom att ringa till växeln i din kommun och be att få prata med någon inom socialtjänsten som har hand om barn och familjer. Det kan kännas läskigt att ringa till socialtjänsten. Men de finns där för att hjälpa dig. De lyssnar på vad du har att säga och ibland så vill de prata med dina föräldrar för att undersöka om det är något som socialtjänsten kan hjälpa till med för att det ska bli bättre i din familj och att du ska må bra igen.

Familjehem
Vi får ibland frågor från barn och ungdomar som undrar hur man gör för att få komma till ett familjehem. När socialtjänsten får veta att ett barn far illa genom en anmälan, så tittar man på den information som man fått och anser man att informationen är så pass allvarlig att man behöver få veta mera för att kunna erbjuda hjälp, så startas en utredning.

Vid en utredning så tittar man på hela situationen. Det kommer att ställas många frågor till dig och dina föräldrar. Ibland hämtar socialtjänsten även in information från skola, fritids, sjukvården o.s.v.

När utredningen är klar så ser man vad just du och din familj behöver för hjälp. Ibland så kan det vara så att utredningen visar att det bästa just nu är en placering i familjehem. En utredning ska vara klar senast inom 4 månader.

Till dig som är placerad i familjehem, HVB-hem eller särskilt ungdomshem

Du har, precis som alla andra barn och ungdomar rätt att må bra och känna dig trygg, även om du inte kan bo tillsammans med dina föräldrar. Har du frågor och funderingar, om stort som smått, så kan alltid vända dig till den person på socialtjänsten som har hand om dig, din handläggare. Handläggaren finns där för att stötta och hjälpa dig så att det blir så bra som möjligt för dig där du bor just nu.

Om något inte fungerar i ditt boende och du kanske känner att ingen lyssnar på dig, så kan du kontakta Inspektionen för vård och omsorg (IVO), som är den myndighet som har tillsyn över socialtjänsten. IVO har upprättat en barntelefon dit du kan ringa, telefon 020-120 06 06. Det är helt gratis och syns inte på telefonräkningen. Du kan även maila till dem på beratta@ivo.se.
Mer information om bl.a. dina rättigheter när du är placerad i familjehem, HVB-hem och särskilt ungdomshem, hittar du på IVO´s hemsida.

På Barnombudsmannens hemsida kan du läsa mer om vilka dina rättigheter är enligt barnkonventionen.

Länkar

Ibland vill man prata med någon utomstående, som finns där och bara lyssnar. Du hittar också information om vart du t.ex. kan vända dig om du varit utsatt för ett brott eller vill veta mer om hur det fungerar hos socialtjänsten.

BRIS - för dig som är ung
Till BRIS kan du som är under 18 år vända dig och prata med en kurator om det du funderar på eller behöver hjälp med. Personalen har tystnadsplikt, du behöver inte berätta vem du. Att ringa till BRIS är gratis och syns inte på telefonräkningen. Du kan ringa på telefon 116 111chatta eller maila till BRIS.

Dina rättigheter
Här kan du läsa mer om din rättigheter och vart du kan vända dig för att få hjälp.

För barn - Våga berätta, du är inte ensam
Om du mår dåligt eller om något känns fel, berätta det för en vuxen. Du ska inte behöva vara ensam med det jobbiga. Det går att göra saker så att det blir bättre. En vuxen ska se till att du får den hjälp du behöver. Det kan vara en förälder, en kompis mamma, en tränare, en släkting eller en annan vuxen som känns bra.

Jag vill veta - Allt om dina rättigheter vid brott
Brottsoffermyndigheten har en webbplats som vänder sig till barn och ungdomar som blivit utsatta för brott. Här kan du bland annat läsa om dina rättigheter om du blivit utsatt för brott, om stöd och hjälp du kan få, vad som händer när ett brott anmäls och hur myndigheter arbetar. Innehållet riktar sig även till dig som inte själv har upplevt brott men som misstänker att någon i din närhet kan vara utsatt.

Jourhavande kompis, chattforum
Jourhavande kompis är chattjouren för alla upp till 25 år. Du som chattar är anonym och det är du som bestämmer vad du vill prata om. Chatten är öppen vardagar 18-22 och helger 14-18.

Killfrågor.se, chattforum
Killfrågor.se är för dig som ser dig som kille och är mellan 10 och 18 år. Här kan du chatta med en vuxen volontär om vad du vill. Du kan vara helt anonym. Chatten är öppen måndag, tisdag, onsdag, torsdag och söndag klockan 19-21.

Koll på soc
På hemsidan Koll på soc så kan du läsa om vad som händer t.ex. när du kontaktar socialtjänsten.

Kuling - mötesplatsen för dig som har en förälder med psykisk sjukdom
Kuling är en mötesplats och en informationssida för dig som har en förälder med psykisk ohälsa. I forumet eller chatten kan du diskutera och hitta andra i en liknande situation.

Livlinan.org - för dig som lever nära någon med psykisk ohälsa
Här finns information om bland annat psykisk ohälsa, om att vara närstående, berättelser och länkar till hjälp och stöd.

Maskrosbarn
Maskrosbarn är anhörigorganisation för dig som är ung och växer upp med föräldrar som mår psykiskt dåligt eller har ett missbruk. Här finns en chatt om man behöver prata, man kan även maila.

Hjälplinjen
Till Hjälplinjens telefonjour kan du ringa om du eller om du är orolig för någon i din närhet, som befinner sig i kris. Både du som ringer till Hjälplinjen och den som svarar är anonyma. Ring på 0771-22 00 60, alla dagar 13-22, samtalet är gratis och syns inte på telefonräkningen.

Polisen om Brott mot barn och unga
Är du ung och utsatt för brott kan du prata med någon vuxen du har förtroende för eller själv kontakta polisen. När det är bråttom och du behöver hjälp direkt, ring 112. Om det inte är bråttom kan du ringa 114 14. Det är numret till polisens växel. Hit kan du ringa om du vill anmäla ett brott som redan har hänt eller om du vill tipsa om ett brott.
Här kan du läsa mer om stöd till unga brottsoffer:

RFSL - Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter
Har du blivit utsatt för kränkningar, våld, hot, trakasserier eller hatbrott, då kan du ringa RFSL stödmottagning för stöd, telefon 020-34 13 16. Det är helt gratis och du kan vara anonym. Om du inte vill ringa så kan du istället maila till dem på stod@rfsl.se.

Självmordslinjen - Mind
Självmordslinjen finns för dig som har tankar på att ta ditt liv, eller för dig som har frågor om närstående du misstänker vara i riskzonen. Självmordslinjen är öppen dygnet runt på telefon 90101. Du kan även maila eller chatta med dem.

Snorkel - om nedstämdhet, oro, ångest och stress
På den här sidan kan du läsa om vad nedstämdhet, oro, ångest och stress är. Du får också tips på vad du kan göra om du mår dåligt, känner dig stressad eller har dåligt självförtroende.

Tjejjouren
Hit kan kan alla som definierar sig som tjejer vända sig med små och stora tankar och problem. Jourtjejerna lyssnar utan att döma, predika eller ställa diagnoser.

Tjejzonen
På Tjejzonen kan du prata med en Storasyster som lyssnar på dig. Du bestämmer alltid själv vad ni ska prata om – inget är för stort eller smått! Du kan chatta eller få en egen Storasyster Live eller Online. Här hittar du även Ätstörningszonen, du kan chatta eller maila med volontärer.

UMO - Ungdomsmottagningen på nätet
På UMO.se kan du läsa om kroppen, sex, relationer, psykisk hälsa, alkohol och droger, självkänsla, och mycket annat. Du kan få svar på dina frågor eller få nya idéer om hur du kan tänka kring ditt liv.

Vårdguiden 1177 - Skolfrånvaro kan ha många orsaker
Det är viktigt att berätta om du inte mår bra i skolan. Du kan vända dig till dina föräldrar, någon annan vuxen som du har förtroende för, en lärare eller annan personal på skolan, till exempel skolsköterskan.