Maskrosbarn prisade av Stockholms stad

Förra veckan delades Katarina Taikonpriset ut, Stockholms stads pris som hyllar insatser för mänskliga rättigheter. En av årets pristagare är barnrättsorganisationen Maskrosbarn.

Publicerad 8 oktober 2020
Barnrättsorganisationen Maskrosbarn har fått 50 000 kronor i pris från Stockholms stad. Foto: Maskrosbarn

– Årets pristagare kämpar på olika sätt för att försvara de mänskliga rättigheterna i vår stad. Maskrosbarn har sedan 2005 kämpat för barns rättigheter och för att förbättra livsvillkoren för de barn som växer upp i otrygga miljöer, säger Katarina Luhr (MP) miljö- och klimatborgarråd och ordförande i Katarina Taikon-prisets jury.

Maskrosbarn delar utmärkelsen med Nyhetsbyrån Järva. Organisationerna får 50 000 kronor var.

Juryns motivering lyder:
"Maskrosbarn är en barnrättsorganisation som sedan 2005 outtröttligt arbetar för att förbättra levnadsvillkoren för de barn som växer upp med föräldrar som har ett missbruk, psykisk ohälsa eller är utsatta för våld i hemmet. Grundarna av Maskrosbarn har byggt en organisation för att lyfta barns röst och skapa det stöd och den trygghet som de hade velat ha tillgång till när de själva var barn.

Hos Maskrosbarn kan barnen bryta ensamheten genom möten med trygga vuxna som vet hur det kan vara att ha en förälder med psykisk ohälsa eller missbruk. De kan få ta del av berättelser från andra i samma situation, och genom Maskrosbarnpodden får de ta del av berättelser om allt från ångest över högtider till vad barnkonventionen innebär.

Genom att se alla barn och ovillkorligt ställa sig på deras sida stärker Maskrosbarn barns möjlighet till en tryggare uppväxt. Organisationen engagemang för barns rättigheter och uppväxtvillkor gör skillnaden för många barn i Stockholm, varje år – och verkar därmed i Katarina Taikons anda". 

Föregående Nästa