Barnbok för placerade barn ska skapa igenkänning

Johanna Bergström sökte efter en barnbok om att vara placerad i familjehem för att berätta om sin egen uppväxt för sina barn. När hon inte fann vad hon sökte bestämde hon sig för att skriva en barnbok som placerade barn kan känna igen sig i.

Publicerad 5 januari 2023
Johanna Bergström placerades i familjehem när hon var åtta månader gammal. Nu är hon aktuell med sin första barnbok som handlar om att vara placerad. Foto: Sabina Wixner

Johanna Bergström blev placerad i familjehem när hon var åtta månader gammal. Trots en trygg uppväxt med familjehemsföräldrarna har placeringen påverkat Johanna under hela hennes liv och 2021 utkom hennes första bok ”Utan mig har hon ingen” där hon beskriver ett känslomässigt utanförskap, rotlöshet och om den fruktan och ångest som hon kände inför att träffa sina biologiska föräldrar. Sin biologiska mamma beskriver hon som sin största skräck.

"Rädda kaninerna, Olivia!" av Johanna Bergström med illustration av Staffan Gnosspelius. 

Hittade inget på biblioteket
När Johanna bestämde sig för att berätta om sin uppväxt för sina egna barn som är 6, 8 och 12 år, gick hon till biblioteket för att leta efter en barnbok som skildrar hur det är att vara placerad i familjehem.

– Hur jag än letade hittade jag ingen som passade. Det närmaste jag kom var en bok om en adopterad flicka från Kina, berättar Johanna Bergström.

Det gjorde att hon gick hem och började skriva på en egen barnbok.

– Jag kände att det fanns en lucka här och när jag har varit ute och pratat om min första bok är det många som har varit nyfikna på barnboken och att de sökt efter just en sådan här bok, säger Johanna Bergström.

Lyfter barnens perspektiv
Boken "Rädda kaninerna, Olivia!" ges ut på Lindskog Förlag i slutet av januari och handlar om Olivia som går i trädgården och vaktar sina kaniner, eftersom pappa har sagt att räven kan ta dem. Men där finns också Olivias riktiga föräldrar som kommer ibland, tillsammans med tanterna och farbröderna. Då måste Olivia vakta kaninerna extra noga. Annars kanske räven tar dem.

– Jag vill lyfta fram barnens perspektiv i boken och hoppas att även vuxna ska ta till sig innehållet och reflektera kring barnet och lyssna på barnet och vad barnet vill, säger Johanna Bergström.

Boken rekommenderas från fem år och uppåt och finns att hos de flesta större bokhandlare och nätbokhandlare efter lanseringen.

Fiktiv roman om vad som formar oss
Författandet har gett Johanna Bergström blodad tand. Redan nu har hon manus klart till ytterligare en bok, dock inte med temat familjehem utan en fiktiv roman med utgångspunkt från Johannas biologiska mamma, där man får följa hennes öde från 1940-talet och framåt och försöka förstå varför hennes liv blev som det blev och att hon till slut inte längre kunde ta hand om sitt barn.

– Det finns en koppling till min första bok ”Utan mig har hon ingen” men är en helt fristående roman, där jag skildrar en livsresa och vad som formar oss som människor. Jag är precis på sluttampen med manuset och hoppas att det ska kunna gå till förlag under 2023, säger Johanna Bergström.

Föregående Nästa