Ungdomar berättar om livet efter samhällsvård

Unga som lämnar samhällsvård är en bortglömd grupp i samhället som ofta får klara sig själva. Nu startar SOS Barnbyar podcastserien "På egna ben" där fem ungdomar berättar om sina egna erfarenheter kring hur det är att behöva möta vuxenlivet helt på egen hand och vilka konsekvenser det får när samhället brister.

Publicerad 28 februari 2023
"Jag vill att folk ska förstå hur det är och känns för oss som är eller varit placerade", säger en av de fem ungdomar som medverkar i den nya podden "På egna ben" som SOS Barnbyar står bakom. Foto: Pixabay

– Att ha fått vara med och dela med mig har gjort mig jätteglad och stolt, för det behöver komma ut att det inte alltid är så lätt att bli självständig och stå på egna ben när man varit i samhällsvård. Jag vill att folk ska förstå hur det är och känns för oss som är eller varit placerade och hur övergången till att bli en självständig ung vuxen kan vara stressigare, svårare och mer riskfylld jämfört med hur det ser ut för de som inte har varit placerade. Att få dela med sig om allt detta i podden tycker jag gör podden otroligt stark. Jag är så glad att våra röster och berättelser delas, så att fler förstår och ser vilka brister det finns idag, säger Agnes som medverkar i dokumentärserien.

Hon och fyra andra ungdomar berättar öppenhjärtigt om sina erfarenheter av att tidigt i livet behöva stå på egna ben i podden "På egna ben". De har olika bakgrund, olika förutsättningar och deras liv har tagit olika vändningar. Gemensamt för dem alla är att de har varit placerade i familjehem eller på HVB-hem och att de tidigt har tvingats stå på egna ben när de lämnat samhällsvården och ska ta klivet in i vuxenvärlden.

– Samhället behöver lyssna mer på ungas egna tankar och idéer om vilket stöd de behöver. Vi vill att fler makthavare och verksamma inom till exempel socialtjänst och skolan ska få en bättre inblick i hur stödet brister och vilka utmaningar unga möter när de lämnar samhällsvård, säger Hanna-Liisa Juntti, expert på unga som lämnar samhällsvård och ansvarig för SOS Barnbyars ungdomsprogram.

Utöver de fem unga som delar med sig av sina erfarenheter medverkar också Ingrid Höjer, forskare från Göteborgs Universitet och Rebecca Svensson, socionom.

Podden finns bland annat tillgänglig genom Spotify.

Föregående Nästa