Thomas delar med sig av livet som familjehem

I närmare 30 år har Thomas Ardenfors och hans familj varit familjehem och jourhem. De har öppnat sina hem och hjärtan för fler än 30 barn och ungdomar. Nu föreläser Thomas Ardenfors om livet som familjehem med förhoppningen att locka fler familjer att våga ta steget. Nyligen gästade han Askersunds kommun.

Publicerad 22 mars 2023
Thomas Ardenfors är familjehems- och jourhemspappa sedan 30 år och delar med sig av sitt liv genom föreläsningar och böcker. Nyligen föreläste han på Sjöängen i Askersund.

Som 26-åring kastades Thomas Ardenfors in i livet som tonårsförälder. Han och hans fru hade bestämt sig för att göra skillnad för ett barn och anmälde sitt intresse för att bli familjehem hos socialtjänsten och fick börja som kontaktfamilj till en 14-årig flicka som skulle bo hos dem varannan helg.

­– Det höll i två månader – sedan fick jag plötsligt åka och hämta henne. Efter det bodde hon hos oss på heltid i två år, berättar han.

Thomas delar öppenhjärtigt och lättsamt med sig om hur det var att ta emot socialtjänsten för ett hembesök för första gången, hur han och frugan tog ledigt från jobbet för att storstäda huset och baka bullar för att göra ett gott intryck på socialtjänsten.

– Det förstod vi ju inte då, men socialtjänsten är inte intresserade av om porslinet är dammat eller om du kan baka bullar eller inte. De är där för att göra en bedömning om ditt hem är en bra miljö för ett barn att växa upp i. De söker inte efter personer med specialistkompetens – de är ute efter vanliga människor i vanliga hem, förklarar han.

Thomas Ardenfors inleder med att berätta att han har fyra barn – det äldsta är biologiskt medan de tre yngre döttrarna alla är placeringar. Två av döttrarna kom till familjen när de var sex och sju veckor, en när hon var tre månader.

– Vilken upplevelse det har varit att få vara med om att familjen växer på det här sättet, utbrister Thomas Ardenfors och understryker att han ser alla fyra lika mycket som sina barn oavsett om de är placerade eller inte.

– Arvet har sin roll men miljön spelar minst lika stor roll, menar han.

Ett par gånger i månaden reser Thomas runt i landet och berättar om sitt uppdrag. Syftet är dels att locka fler att ta steget att bli familjehem men också att boosta dem som redan har ett uppdrag.

– Om jag kan få en enda person här inne att orka ett tag till, att kämpa för ett barn eller att ta steget och skriva upp sig på socialtjänsten intresselista då är jag mer än nöjd med kvällen, poängterar han.

Thomas Ardenfors är förutom föreläsare även författare och har skrivit två böcker om livet som jourhemspappa. 

Föregående Nästa