Halmstad inför e-tjänst för orosanmälan

I Halmstad inför man nu en e-tjänst för att skolpersonal enklare ska kunna göra en orosanmälan vid misstanke om att ett barn far illa.

Publicerad 2 oktober 2018
Halmstads kommun har tagit fram en e-tjänst som förenklar orosanmälningar för skolpersonal.

Tidigare har orosanmälningar fått göras på papper. Nu digitaliserar Halmstads kommuns tjänsten, som kommer kunna användas av alla medarbetare inom förskola och skola med kommunen som huvudman. 

Den nya tjänsten är säkrare och hanteringen av information blir också bättre. Om en anställd inom skolan eller barnomsorgen gör en orosanmälan kring ett barn kan man nu följa ärendet och få återkoppling som anmälare.

- Det känns väldigt bra att vi har genomfört detta arbete. Det skapar större trygghet för vår personal att få återkoppling om att anmälan är mottagen och arbete pågår. Den här tjänsten skapar större möjligheter till samverkan mellan förvaltningarna och gör att får vi ett ännu bättre redskap för att kunna stödja de barn som vi tror far illa, säger Wictoria Pålsson, rektor på Brunnsåkersskolan i Halmstad.

Utvecklingsarbetet som har pågått i två år i nära samarbete med representanter från både skola och socialtjänst. En stor och viktig fråga har varit möjligheten för anmälare att kunna följa ärendet och få återkoppling vid beslut, där en alldeles egen lösning har tagits fram tillsammans med e-tjänsteleverantören. 

Ambitionen är nu att kunna erbjuda lösningen för kommunens friskolor och därefter till Region Halland och polisen.

Läs också om orosanmälan.se, som arbetar för att göra det lättare att göra en orosanmälan vid misstanke om barn som far illa.

Föregående Nästa