40 procent fler samtal till Bris under jullovet

Aldrig förr har behovet av stöd och hjälp hos svenska ungdomar varit så stort som nu. Under jullovet hörde 40 procent fler av sig till Bris än föregående år.

Publicerad 22 januari 2021
Antalet samtal till Bris har ökat med 40 procent under jullovet, jämfört med föregående år. Foto: Bris

Det vanligaste som barn ville prata om handlade om familjen, om känslor av nedstämdhet och ångest, om att inte kunna träffa vänner och om funderingar och känslor kopplade till hur ens skolgång kommer att se ut efter lovet. Samtalen om fysiskt och psykiskt våld har varit betydligt fler under jullovet 2020 jämfört med 2019.

Magnus Jägerskog, generalsekreterare, Bris.

Under jullovet svarade Bris på nästan 1 500 samtal, vilket är 40 procent fler än året innan.
– Behovet av stöd är stort bland barn i Sverige just nu. Därför fortsätter Bris att utveckla verksamheten och tillgängligheten för att varje barn i behov av professionellt stöd, råd och hjälp ska kunna få det snabbt och enkelt, säger Magnus Jägerskog, Bris generalsekreterare.  

Redan tidigt i december kom samtal från barn som var oroliga för hur restriktionerna skulle påverka julen i år. Om saknad efter släktingar, om oro inför julfirandet hemma och besvikelse över hur annorlunda julen och lovet skulle bli.
– Pandemin påverkar barns sociala relationer och givetvis uppstår det hos många barn ett behov av att prata om hur det blir och hur det känns. Det blir också viktigt att få bli tryggad och känna hopp om att livet inte alltid kommer att vara så här, säger Magnus Jägerskog. 

Läs mer på bris.se.

Föregående Nästa