Umgängesguide på lätt svenska

En guide på lätt svenska som riktar sig till föräldrar med barn placerade i familjehem har länge efterfrågats av många kommuner – nu har den tagit fram av Socialstyrelsen.

Publicerad 26 november 2021
Socialstyrelsen har tagit fram en umgängesguide för föräldrar på lättläst svenska. Foto: unsplash.com

Föräldraguiden i serien ”Positivt umgänge” finns nu tillgänglig i en version på lätt svenska. Guiden vänder sig till föräldrar till barn som är placerade i familjehem och som behöver information på enklare språk.

– Vi är glada att kunna presentera ett alternativ på enklare språk, det är också något som socialtjänsten i flera kommuner har önskat. Nu kan föräldrar bläddra och välja vilken guide som passar, säger Rose-Marie Odstam, utredare på Socialstyrelsen.

Föräldraguiden är en av tre anpassade guider i kring umgänge som Socialstyrelsen tagit fram. Guiden för familjehem handlar om deras roll i umgänget men har också fokus på barnets och föräldrarnas behov. Guiderna för barn och föräldrar ger stöd och uppmuntrar till egen reflektion över umgänget i stort. Tanken med guiderna är att stötta möjligheterna till positiv kontakt mellan familjehemsplacerade barn och deras föräldrar.

– Du som arbetar inom socialtjänsten kan dela ut guiderna när som helst under placeringen, men det är bra om det finns tid att prata en stund. Om det inte passar att dela ut guiderna kan du kanske använda materialet som grund för samtal om umgänget, säger Rose-Marie Odstam.

Föräldraguiden på lättläst svenska finns att ladda hem här.

Föregående Nästa