Prisade för sitt arbete med utsatta barn

Barnrättsbyrån kämpar för utsatta barn och ungdomar. De erbjuder stöd, råd och praktisk hjälp i frågor som rör barn och ungas rättigheter. Nyligen fick man ta emot ett pris från Stockholms stad för sitt arbete.

Publicerad 4 oktober 2018
Ida Hellrup och Elin Wernquist, grundare av Barnrättsbyrån har nyligen tagit emot pris för sitt arbete med att hjälpa utsatta barn och ungdomar.

Det är det ärofyllda ”Katarina Taikon-priset” som i år har tilldelats Barnrättsbyrån. Priset instiftades av Stockholms stad 2015 med syfte att uppmärksamma och belöna människorättsförsvarare som genom sitt arbete stärker och skyddar de mänskliga rättigheterna.
Årets pristagare, Barnrättsbyrån, har svårt att ta in att de står som vinnare.

– Att få ta emot ett pris i Katarina Taikons anda är nästan för stort för att ta in. I en tid då mänskliga rättigheter ifrågasätts ger Katarinas kamp oss kraft och inspiration att fortsätta arbeta för att alla barn och unga i Sverige ska få tillgång till sina rättigheter, säger Ida Hellrup, jurist och medgrundare av Barnrättsbyrån, i en kommentar.

Barnrättsbyrån startades som en reaktion mot barns begränsade möjligheter att själva hävda sina rättigheter i Sverige. Ambitionen var att starta en verksamhet – en instans – dit barn själva kunde vända sig för att få hjälp med sina rättigheter. Barnrättsbyrån har medvetet valt att inte ha någon närmare beskrivning av sin målgrupp än att "man på något sätt har bekymmer med sina rättigheter och vill ha hjälp". Ungdomar upp till 21 år kan söka sig till Barnrättsbyrån.

Sedan starten 2011 har Barnrättsbyrån arbetat på uppdrag av över 400 barn och unga.

Motiveringen till priset lyder: ”Barnrättsbyrån finns där för de barn och ungdomar som faller igenom samhällets skyddsnät. Genom sin unika arbetsmetod får de barn att känna sig lyssnade till i en trygg miljö där det inte är barnet självt som är problemet, utan samhället som har skapat problem för barnet. De barn och unga som vänder sig till Barnrättsbyrån är ofta samhällets mest utsatta – barn på institution, barn på flykt eller barn i hemlöshet. Barnrättsbyrån väljer att föra kampen för deras rättigheter precis på samma sätt som Katarina Taikon valde att stå på barnens sida när ingen annan fanns där”.

– Parallellt med att barnkonventionen ska bli lag i Sverige har också många skyddssystem för barn och unga urholkats. Vi ser därför även framåt att det är av stor vikt att barn och unga får tillgång till en funktion som Barnrättsbyrån. Med det här priset i ryggen lovar vi att fortsätta arbeta för att det ska bli verklighet, säger Ida Hellrup.

Föregående Nästa