Placerades rättigheter stärks – ny lag på gång

Inom några månader kan en ny lag vara på plats som stärker placerade barns rättigheter. Samtliga riksdagspartier står nu bakom ett nytt lagförslag som innebär att barnets behov av stabilitet och långsiktighet ska väga tyngre när ett beslut fattas om en placering ska upphöra eller inte.

Publicerad 18 juni 2020
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson uppger att en ny lag som stärker placerade barns rättigheter kan vara på plats inom några månader.

Efter det uppmärksammade fallet med Lilla hjärtat, där en treårig flicka avlidit sedan hon återförts till sina biologiska föräldrar efter att ha varit placerad sedan hon var spädbarn, kom Moderaterna med ett nytt lagförslag för att stärka barns rättigheter. I april ställde sig samtliga oppositionspartier i Socialutskottet bakom Moderaternas initiativ och nu har man enats om att skicka en lagrådsremiss.

Väger in långsiktighet
– Det betyder inte att barnen aldrig ska komma tillbaka till sin biologiska familj. Men det betyder att barnets behov av långsiktighet ska vägas in i det beslutet. Det ska inte bara handla om föräldrarnas rätt, utan också barnets intresse, säger Ulf Kristersson, Moderaternas partiledare till SVT Nyheter.

Det nya lagförslaget är grundat på den statliga utredningen om lagen om vård av unga (LVU) som togs fram 2015. Syftet är att placerade barns behov av stabilitet och långsiktighet ska väga tyngre när ett beslut fattas om en placering ska upphöra eller inte.

– Det behövs en lag som garanterar barnets långsiktighet och stabilitet. Det har gått alldeles för lång tid redan och det här brådskar, menar Ulf Kristersson som är kritisk mot att regeringen inte har agerat tidigare.

Den nya lagen skulle kunna vara på plats inom några månader.

Föregående Nästa