Örebro rustar för ökat behov av familjehem

I spåren av coronapandemin tror Örebro kommun att behovet av fler familjehem kommer att öka. Därför gör man sig nu beredda att rekrytera ytterligare ett 20-tal familjehem och fem nya jourhem.

Publicerad 13 juli 2020
Jenny Åkerström, gruppledare för familjehem och familjerätt på Örebro kommun Jenny Åkerström, gruppledare för familjehem och familjerätt på Örebro kommun
Jenny Åkerström, gruppledare för familjehem och familjerätt på Örebro kommun, rustar för ett ökat behov av familjehem efter coronapandemin.

– Vi ser alltid ett behov av nya familjehem och på sikt tror vi att behovet kommer öka ytterligare. Många redan ansträngda och utsatta familjer blir ännu mer utsatta under de omständigheter vi har nu och det tror vi kan leda till att fler behöver insatser från oss, säger Jenny Åkerström, gruppledare för familjehem och familjerätt på Örebro kommun.

Örebro kommun har idag ett hundratal familjehem och ser behov av ytterligare omkring 20. Därför gör man nu flera digitala satsningar på att nå ut med sitt budskap, dels genom radioreklam och dels i sociala medier och på kommunens hemsida.

– Vi hoppas på det sättet kunna så ett frö och få fler att engagera sig. Man får gärna ta kontakt med oss för ett förutsättningslöst samtal. Alla typer av familjer behövs och kan bli familjehem, säger hon.

Intresset ökat under våren
Intresset för att bli familjehem har ökat under våren och framförallt är det familjer som inte tidigare varit familjehem som har visat intresse.

– Det är jätteroligt när vi kan få nya familjer att engagera sig, det behövs verkligen.

Att bli familjehem är en relativt långdragen process där utredningsarbetet brukar ta mellan två och fyra månader och därefter kan det dröja ytterligare ett antal månader innan man matchas ihop med ett barn.

– Vi lägger stor vikt vid matchningsarbetet, därför kan man få vänta ganska länge på ett uppdrag efter det att man blivit godkänd och gått våra utbildningar. Vi har flera barn som väntar på en placering i dagsläget men vi har också utredda familjehem som väntar på att få emot ett barn – rätt barn, säger Jenny Åkerström.

Ny strategi för jourhem
Trots coronapandemin pågår utredningsarbetet av nya familjehem som vanligt.

– Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och planerar hembesöken ännu mera noggrant nu än tidigare och tack vare att det är sommar går det ju till stor del att också lösa genom att träffas exempelvis utomhus. 

När det gäller jourhemmen har Örebro kommun precis antagit en ny strategi som man hoppas ska hjälpa till i nyrekryteringen av nya jourhem där en vuxen finns hemma på heltid.

– Från och med nu kommer man att få välja vilka åldrar man vill vara jourhem för, vi har delat in det i barn, 0-12 år och ungdomar, 13-17 år. Man kan givetvis välja båda åldersklasserna om man vill. Även våra befintliga jourhem har fått samma valmöjlighet, berättar Jenny Åkerström.

Föregående Nästa