De vill ge en meningsfull sysselsättning till tjejer med psykosociala beteendeproblem

Många HVB-placerade som inte går i skolan saknar meningsfulla aktiviteter. Det vill Framtidens tjejcenter i Alunda ändra på. Sedan en tid tillbaka erbjuder de verksamhet på hästgård där tjejerna kan välja mellan att hjälpa till med djuren eller välja att pyssla och skapa istället.

Publicerad 16 juli 2020
Två kvinnor som sitter marken med två grisar Två kvinnor som sitter marken med två grisar
Framtidens tjejcenter drivs av Elise Staar och Karin Becker. Här kan deltagarna bland annat hjälpa till med gårdens djur.

– Idén har jag haft ganska länge, men det var efter att en HVB-placerad tjej på boendet där jag jobbade följde med mig hem till gården som jag bestämde mig. Jag såg vilka framsteg hon gjorde i kontakten med djuren och hur hon öppnade upp sig, berättar Karin Becker.

I september förra året startade hon upp verksamheten tillsammans med sin svärdotter Elise Staar hemma på den egna gården där det finns både hästar, hundar, katter, kaniner och minigrisar att ta hand om. Det finns också möjlighet att göra allehanda pyssel, spela spel eller sy exempelvis. Aktiviteterna ingår som en del i tjejernas behandlingsplan.

– Vi anpassar verksamheten helt utifrån deltagarnas behov. Det är viktigt att hitta uppgifter som de känner att de klarar och utvecklas med för att börja bygga upp deras självkänsla och ge dem motivation, säger Elise Staar.

Fått förfrågningar om övernattningar
I verksamheten finns plats för sex tjejer, 13-18 år och det ska vara möjligt att ta sig till Alunda utanför Uppsala inom rimlig restid. Vid behov kan Karin eller Elise hämta deltagare på tåg- eller busstationen.

– Nu under sommaren har vi fått förfrågningar om att även ta emot tjejer med övernattning på gården, lite grann som ett slags läger, säger Karin Becker.

Hittills är det ett HVB-hem i närområdet som man har kontakt med och under ett halvår har en tjej kommit regelbundet till gården. Men efter sommaren hoppas man på fler deltagare.

– Det här är ju någonting helt nytt och sådant tar tid att bygga upp. Vi försöker få kontakt med både HVB-hem och kommuner som kan vara intresserade av att ge sina placerade en meningsfull sysselsättning om de inte kan gå till skolan av olika skäl, säger Karin Becker.

– Här får de känna att de kan, det betyder mycket för många. Den tjej som varit hos oss under det senaste halvåret har gjort enorma framsteg, tillägger Elise Staar.

Både hon och Karin har jobbat inom HVB-verksamhet. Karin har även varit familjehem under många år och främst tagit emot ”stökiga tonårstjejer”.

– Vi vill erbjuda en hemmiljö där tjejerna får vara del av ett vanligt liv där vi gör saker tillsammans, alltifrån sådant som måste göras på en gård till aktiviteter som vi hittar på tillsammans. Det finns egentligen inga begränsningar för vad vi kan göra, säger Karin Becker.

Föregående Nästa