Mönsterås går mot strömmen

Mönsterås kommun går mot strömmen och har lyckats rekrytera familjehem för att stå redo även om behovet skulle öka efter coronapandemin.

Publicerad 20 juli 2020
Två kvinnor sitter i en soffa Två kvinnor sitter i en soffa
Familjehemssekreterarna Catarina Lundin och Aldina Causevic i Mönsterås har bråda dagar att utreda de nya familjehem som hört av sig efter den senaste kampanjen kommunen gjort.

– Vi har annonserat och marknadsfört oss flitigt på olika sätt, och det har gett resultat, konstaterar Catarina Lundin, familjehemssekreterare på Mönsterås kommun.

Redan i höstas började Mönsterås planera för rekryteringskampanjen, eftersom man såg ett behov av att få tag i fler familjehem.

– Precis som många andra kommuner har vi haft svårt att hitta familjehem för att täcka de behov som funnits, men när vi nu gick ut och annonserade i lokaltidningen, på reklamskyltar längs E22:an, på hemsidan och på Familjehemsbanken har vi fått ett oväntat stort gensvar och har nu ett antal nya familjehem att utreda, fortsätter Catarina Lundin.

– Totalt tror vi att det kommer ge oss 11 nya familjehem, vilket är helt fantastiskt, säger familjehemssekreteraren Aldina Causevic.

Gett intressenter även till andra uppdrag
Som ringar på vattnet har man även fått kontakter med familjer som kan vara aktuella för uppdrag som kontaktfamiljer eller kontaktpersoner.

– Vi är otroligt glada och tacksamma, gensvaret har varit långt över förväntan, säger Catarina och Aldina.

Behovet av familjehem tror man kan komma att öka till följd av coronapandemin, även om man ännu inte sett några direkta konsekvenser. Funderingar på vad man gör om ett smittat barn skulle behöva omhändertas har funnits där. 

– Det har som tur är varit en generell frågeställning än så länge, vi har inte råkat ut för någon sådan situation, men det skulle vara intressant att veta hur man skulle agera i ett sådant läge. Vi har inte tagit fram någon policy för det i vår kommun och jag har inte hört om någon kommun som har gjort det heller men det är helt klart en aktuell fråga som behöver lyftas, säger Aldina Causevic.

Föregående Nästa