”Hon har blivit en del av familjen”

Kontaktfamiljen Anna och Susanne har två egna barn på 6 respektive 3,5 år. Båda två jobbar och då deras egna barn är relativt små känner de sig ännu inte redo för ett heltidsuppdrag som familjehem. Deras engagemang för att hjälpa barn i utsatta situationer går dock inte att ta miste på och för drygt ett år sedan blev de kontaktfamilj åt Norrköpings kommun för en flicka som knappt är året yngre än parets egen son.

Publicerad 21 januari 2019
Susanne och Anna är kontaktfamilj åt en flicka på 2,5 år. Hon har snabbt blivit en del av familjen och är saknad när hon inte bor i familjen.

– Eftersom vi ändå lever småbarnslivet med allt vad det innebär kände vi att det var bäst med ett barn i ungefär samma ålder som våra egna. Det underlättar i rutiner, gränssättningar och aktiviteter, säger Susanne.

Som kontaktfamilj har man oftast barnet boende hos sig en helg i månaden eller varannan helg, men en del har större behov av avlastning och successivt har parets uppdrag utökats.

– Nu bor hon nästan på halvtid hos oss. Det innebär att vi har mer kontakt med förskola exempelvis än vad man normalt sett har som kontaktfamilj, säger Anna.

Har blivit flickans andra hem
Flickan har snabbt blivit en del av familjen och är saknad de dagar som hon är inte bor hos dem.

– Barnen tycker att det är jobbigt att säga hejdå när hon åker och väldigt kul när hon kommer tillbaka, det märks även på henne. Vi har blivit hennes andra hem och det märks att hon trivs att vara med oss, säger Susanne.

Alla trivs med varandra och tycker om att vara tillsammans, men målsättningen är att flickan ska kunna bo så mycket som möjligt i sin biologiska familj, något som både Anna och Susanne, socialtjänst och biologförälder jobbar för.

Fortsatt vara en del av livet
– Uppdraget vi har är inte tidsbestämt, men om behovet inte längre finns, är vi gärna en del av hennes liv även framåt.

Utredningen för att bli kontaktfamilj var både omfattande och omtumlande tyckte Susanne och Anna.

– Man fick vända ut och in på sig, men det kändes bra och viktigt att processen var så noggrann, för att barnen/familjerna som behöver hjälp ska kunna känna sig trygga med de som blir kontaktfamilj eller familjehem, säger Anna.

Föregående Nästa