”Lilla hjärtat”-Melinda skriver barnbok

Lilla hjärtats familjehemsmamma Melinda Jacobs är aktuell med en barnbok som handlar om en omhändertagen flicka. – Jag vill skapa förståelse för de här barnen och ge igenkänning till de barn som är placerade, säger Melinda Jacobs.

Publicerad 25 juli 2022
Melinda Jacobs Melinda Jacobs
Melinda Jacobs, känd som familjehemsmamma till "Lilla hjärtat" är aktuell med en barnbok om en placerad flicka. Foto: arkivbild

I boken får läsarna följa en flicka från det att hon blir omhändertagen tills hon landar i ett familjehem. I familjehemmet finns även två biologiska barn.

– Jag har försökt att få med alla perspektiv i boken och ger en blänkare till vuxenvärlden om hur man bemöter de här barnen. Jag vill beskriva barnen som kommer till familjehemmet med ett trauma i ryggsäcken och hur man som familjehem står ut, säger Melinda Jacobs. Hon har själv lång erfarenhet som familjehem och har under de senaste åren engagerat sig på många plan för placerade barn och ungdomar, bland annat genom Lilla hjärtats vänförening och genom påtryckningar inom politiken för att stärka barns rättigheter.

Saknas böcker där placerade kan känna igen sig
– Det här är min berättelse och mina erfarenheter. Sedan har jag fått hjälp av en författare att anpassa den till en barnbok, säger Melinda Jacobs.

Boken kommer att ges ut våren 2023 och riktar sig till barn från sex år och uppåt. Det är en illustrerad kapitelbok och Melindas förhoppning är att socialtjänsten ska köpa in boken och dela ut den till sina familjehem.

­– Jag kände att jag ville använda alla mina erfarenheter och dela med mig av på det här sättet. Det saknas böcker om placerade barn, där de kan känna igen sig och där andra barn kan förståelse för vad det innebär att vara placerad.

Boken har ännu inte fått sin titel och något exakt utgivningsdatum finns inte i nuläget.

Spelat in dokumentär för SVT
Förutom att skriva en barnbok har Melinda även spelat in en dokumentär som kommer att sändas på SVT under hösten. Filmandet har pågått under ett års tid och förhoppningen är att inspirera fler att bli familjehem.

– Dokumentären skildrar oss som familjehem och visar att vi är en vanlig familj, säger Melinda Jacobs.

Självklart kommer även Esmeralda ”Lilla hjärtat” att finnas med i dokumentären, hon finns ständigt med i familjen trots det öde som hon gick till mötes.

– Jag kommer även att fortsätta mitt politiska arbete, det finns mycket kvar att göra. En stor fråga handlar om hur vi får fler familjehem. Ett nationellt register över familjehem är en annan stor fråga, säger Melinda Jacobs.

Föregående Nästa