Hon skildrar sin barndom som biologiskt barn i familjehem i ny dokumentär

Julia Dinome växte upp som ett av tre biologiska barn i ett familjehem under senare delen av 1980-talet. Nu skildrar hon tillsammans med sin familj hur det var att leva i familjehem för trettio år sedan i den nya dokumentären ”Fosterfamiljen”.

Publicerad 20 december 2022
Julia Dinome är dokumentärfilmare och har skildrat sin uppväxt som biologiskt barn i ett familjehem under 1980-talet. Dokumentären sänds på SVT i februari 2023.

Det hela började för fyra år sedan när Julia, som jobbar som dokumentärfilmare, höll på med ett annat projekt. Hon började gå igenom filmer och bilder från sin barndom och slogs av frågan varför familjen aldrig pratat om hur det var att vara familjehem.

– Jag skulle på många sätt beskriva min barndom som lycklig och idyllisk. Mina föräldrar var familjehem redan när jag föddes så jag har aldrig vetat om något annat familjeliv än som familjehem, berättar Julia Dinome.

Börjat reflektera som vuxen
De var tre biologiska barn i familjen, och hade plats för att ta emot upp till fem placeringar. Under uppväxten var det inget som familjen pratade speciellt mycket om eller som Julia funderade över där och då. Det är först nu i vuxen ålder som hon kommit att reflektera över sin barndom.

Julia Dinome växte upp som ett av tre biologiska barn i ett familjehem. 

– När jag hade bestämt mig för att göra den här filmen började jag med att prata med mina föräldrar, min fosterbror och de andra i familjen. De var först tveksamma, men bestämde sig sedan alla för att de ville medverka. Jag skildrar vårt liv ur tre olika perspektiv; mitt eget som biologiskt barn, min fosterbrors som placerad och mina föräldrar som både biologiska föräldrar och familjehemsföräldrar, berättar Julia Dinome.

Det fanns flera anledningar till att familjen inte pratat särskilt mycket om sitt liv som familjehem, dels för att föräldrarna ville skydda Julia, dels på grund av sekretess som gör att man inte kan prata om vissa saker.

– Jag tror att det blir en speciell igenkänning för familjehem som ser den här filmen, men också för alla som är föräldrar, säger Julia Dinome.

Lyfta biologiska barnens perspektiv
Hon hoppas med sin film kunna visa på all den kärlek som finns i ett familjehem och fylla en kunskapslucka kring uppdraget som familjehem med förhoppningen om att få fler att vilja bli familjehem men också lyfta upp de biologiska barnens perspektiv som sällan kommer på tal i andra sammanhang när man pratar om familjehem.

– Det har betytt mycket för mig att göra den här filmen. Det kommer fram mycket starka känslor och mycket kärlek som jag hoppas att tittarna ska kunna ta med sig efter att de sett filmen. Jag hoppas också bidra med kunskap och att familjehemsvården får de resurser som behövs. Det finns mycket som inte har förändrats på 30 år och brister som kvarstår som vi måste komma till rätta med, säger Julia Dinome.

Dokumentären ”Fosterfamiljen” sänds den 9 februari klockan 20.00 på SVT och finns därefter tillgänglig på SVT Play. (TV-tablån är fortfarande preliminär och kan komma att ändras.)

Föregående Nästa