”En fantastisk upplevelse att bli förälder på det här sättet”

Influencerparet John Valencia och Johan Larsson i Stockholm bestämde sig för snart fyra år sedan att bli familjehem. Sedan lite mer än två och ett halvt år tillbaka bor yrvädret Miriam, 3,5 år, hos dem.

Publicerad 3 maj 2021
John Valencia och Johan Larsson John Valencia och Johan Larsson
För drygt 2,5 år sedan kom Miriam till familjehemsföräldrarna John Valencia och Johan Larsson Foto: Hampus Forssander
John Valencia och Johan Larsson är familjehemsföräldrar till Miriam 3,5 år. Foto: Hampus Forssander

John och Johan träffades 2014 och kom i kontakt med familjehemsvärlden genom Johans familj som under många år varit jourhem. När det stod klart att ett av de jourhemsplacerade barnen skulle placeras i ett stadigvarande familjehem, bestämde sig John och Johan för att de ville ta hand om honom och en familjehemsutredning inleddes.

– Tyvärr hade den här pojken sitt biologiska nätverk i Skåne och vi bor i Stockholm så det skulle bli för svårt att få ihop det, berättar John Valencia.

Istället anmälde sig paret hos socialtjänsten i Stockholms stad och med den färska utredningen från Skåne i bagaget, tog det inte lång tid innan de godkändes som familjehem.

– Vi var beredda på att det skulle kunna ta tid innan vi fick en matchande placering, men det gick väldigt fort. Efter bara ett par månader blev vi kontaktade, berättar John Valencia.

Socialtjänsten hade en 11 månader gammal flicka, som varit placerad i jourhem sedan hon bara var ett par månader, som de behövde ett stadigvarande familjehem till.

– Flickan bodde i ett mycket erfaret jourhem, där jourhemsmamman hjälpte till så att övergången till oss skulle bli så bra som möjligt. Till en början kom vi och hälsade på i jourhemmet, de satte upp bilder på oss i jourhemmet och sedan kom jourhemsmamman och Miriam och hälsade på hos oss, berättar John Valencia.

Lagom till ettårsdagen bodde Miriam hos paret på heltid och har ända sedan dag ett varit en del av familjen.

– Anknytningen kom direkt, hon var väldigt nyfiken på oss redan när vi kom och hälsade på i jourhemmet. Självklart var det en stor omställning och allt gick väldigt fort, men det är en fantastisk upplevelse att få bli förälder på det här sättet. Vi har lärt oss väldigt mycket, både om oss själva, om att bli föräldrar men också om samhället i stort och hur många barn det finns som behöver den här typen av insatser, säger John Valencia. 

Att samarbeta med Miriams biologiska nätverk har inte varit några problem, nästan från start har paret skött umgänget med flera viktiga personer i Miriams biologiska nätverk helt utan socialtjänstens inblandning.

– Vi har en väldigt tät kontakt med Miriams mormor, hon är som en del av vår familj. Även de biologiska föräldrarna har vi kontakt med i viss utsträckning och även Miriams farmor. Om föräldrarna kommer ha möjlighet att umgås mer med Miriam i framtiden kommer vi naturligtvis att stötta det, säger John Valencia.

Han är själv adopterad och hoppas kunna stötta Miriam i att växa upp utan sina biologiska föräldrar.

John valde att under det första året som Miriam bodde i familjen vara hemma på heltid med henne för att kunna ge henne all den tid och engagemang som krävdes för att hon skulle känna trygghet. Nu går hon på förskola med musik- och dansinriktning och har älskat det sedan första stund. Miriam är en glad, pigg och busig liten tjej med stor aptit på livet och nyfikenhet. 

– Att bli familjehem har berikat våra liv väldigt mycket. Det är ett fantastiskt sätt att få bli förälder på och samtidigt veta att man gör en insats för ett barn som inte kan bo kvar med sina biologiska föräldrar. Jag önskar att fler tar den här möjligheten, säger John Valencia. 

Han har bara positiva upplevelser av socialtjänsten, både under utredningen och vid placeringen.

– Vi hade en förutfattad mening om att socialtjänsten skulle vara lite omoderna och ”tröga” i sitt arbetssätt, men det har varit helt tvärtom. Vi har känt oss väldigt välkomna och uppskattade. De såg positivt på att vi var ett samkönat par, eftersom man gärna vill att familjehemmen ska spegla alla de familjekonstellationer som finns i samhället, säger John.

Paret har pratat om att skaffa ett syskon till Miriam, men vill att det ska gå några år till så att de kan fortsätta fokusera på Miriam till fullo.

– Om vi bestämmer oss för att skaffa ett syskon till Miriam kommer det absolut att bli som familjehem. Vi har diskuterat frågan med socialtjänsten, men just nu känner vi oss så nöjda som det är med oss tre.

Familjens liv går att följa via bloggen pappapappadotter.se eller på instagram @pappapappadotter.

Föregående Nästa