Vårdnadsöverflytt i våras – nu tar de emot sin andra placering

I våras blev vårdnadsöverflytten av nu fyraårige Emanuel, som paret Bergmark hämtade på BB, klar. I mitten av januari flyttade en ny placering, en ettårig flicka, in hos familjen.

Publicerad 6 februari 2021
Linda och Lars Bergmark blev familjehem åt en nyfödd pojke för fyra år sedan. Nu har de precis tagit emot sin andra placering, en ettårig flicka.

Familjehemmet.se träffade familjehemsföräldrarna Lars och Linda Bergmark i våras, då de precis fått vårdnaden för den nu fyraårige pojken som varit placerad hos dem sedan han var en dag gammal. Mindre än ett år senare har paret nu tagit emot ytterligare en placering. Sedan mitten av januari bor en ettårig flicka hos familjen.  

Paret hade fått frågan en månad tidigare, i somras hade de anmält intresset för ytterligare en placering. Önskemålet var ett så litet barn som möjligt och gärna en uppväxtplacering.

– Det blev som att Emanuel fick en lillasyster, dessutom någon som han kommer att kunna dela sin bakgrund som placerad med, säger Lars Bergmark.

Flickan är nu placerad med början under ett års tid och Linda ska vara hemma på heltid till i september i år.

– Alla familjehemsuppdrag följs ju upp successivt och därför vet vi inte i dagsläget hur lång placeringen kommer att vara. För oss får den givetvis vara hur länge som helst. Vi tar ett steg i taget, säger paret. 

Hade hjälp av ett erfaret jourhem
I flickans fall finns också en biologisk förälder mer med i bilden än i Emanuels fall.

– Kontakten med de biologiska föräldrarna är en del av uppdraget vi vill ju såklart att det ska fungera så bra som möjligt medan vi tar hand om deras barn, säger Lars Bergmark.

Flickan hade bott i ett mycket erfaret jourhem innan hon placerades hos Bergmarks, vilket gjorde överflyttningen så bra som det bara går. Under en vecka kom Linda och hälsade på i jourhemmet och nästkommande vecka kom flickan och jourhemsmamman och hälsade på i familjehemmet. Successivt involverades resten av familjen. 

Paret Bergmark tycker att det känns bra att kunna vara med och hjälpa utsatta barn. De känner även att det tillför mycket till familjen. Lars har en karriär som polis bakom sig, Linda arbetar som förskollärare. För snart sju år sedan bestämde de sig för att bli familjehem. På grund av personliga omständigheter drog processen ut på tiden och det dröjde fram till våren 2016 innan paret hade gått utbildning och blivit utredda och godkända.

Efter en tid hörde socialförvaltningen i Stockholms stad av sig och behövde en akut placering av en nyfödd pojke, omhändertagen enligt LVU. Han var bara en dag gammal och hämtades direkt på BB.

– Från allra första början var tanken att han skulle vara hos oss medan man utredde möjligheterna till en stadigvarande nätverksplacering. Efter ett halvår konstaterade man att en uppväxtplacering i familjehem var den insats som var aktuell för lille Emanuel och det var aldrig någon tvekan, säger paret. Vi älskar honom lika mycket som våra egna biologiska barn.

Tillbringat mycket tid hemma
Under det senaste året har familjen, precis som många andra, tillbringat mycket tid i hemmet och alla har hjälpts åt med barnen. Förutom Lars och Linda finns i familjen även deras två biologiska barn på 15 och 17 år. 

 – Emanuel har tyckt att det har varit väldigt kul att det kommit en ny familjemedlem till oss, vi har alla kommit in väldigt bra i livet med två små barn, berättar de.

Tidigare artikel: Vårdnadsöverflyttning kändes rätt

Ann-Louise Larsson
Föregående Nästa