Placerade ungdomars egna berättelser

Statens institutionsstyrelse, SiS, har gett ut en bok med texter skrivna av ungdomar placerade inom SiS. Temat är framtiden och boken handlar om ungdomarnas tro och vilja att förändra sin bana i livet.

Publicerad 14 januari 2021
"Svär, det kommer bli bra" är en ny bok där ungdomar placerade inom SiS berättar om sina liv, drömmar och känslor.

Texterna till boken ”Svär, det kommer bli bra” är skrivna av ungdomarna själva inom skolverksamheten på ungdomshemmen. Lärarna har funnits med som stöd men har aktivt valt att inte redigera grammatik, form eller ord. Att under kreativ frihet sätta ord på tankar, känslor och erfarenheter är en del av förändringsarbetet för de placerade ungdomarna.

– Boken är jätteviktig av flera anledningar; för många ungdomar är det den första bok de läser, det är en bra bok att närma sig texter på ett ofarligt sätt, att använda för att visa hur poesi och dikter kan vara. För många ungdomar är det motiverande att skriva en text som kommer att stå i en bok och läsas av många, säger Yvonne Nordlund, lärare och Studie-och yrkesvägledare på Eknäs ungdomshem.

– Det är en viktig bok som fyller en stor funktion för många och jag använder den mycket i undervisningen, fortsätter hon.

Om hopp och drömmar
Temat för boken har varit framtid och ungdomarna har skrivit både dikter och berättelser om sin resa, sitt hopp och sina drömmar. De berättar om ett liv där utsatthet, droger, våld och kriminalitet har varit vardag, men framförallt om viljan att skapa sig en grund att bygga sin framtid på.

Boken finns både som e-bok och i pocket. Den kan beställas kostnadsfritt här.

 

Föregående Nästa