Ny bilderbok om familjehemsplacerade Klara

Författaren Eva Edberg, som själv varit familjehemsplacerad, skriver böcker om familjehemsplacerade Klara. Hon är aktuell med sin tredje bilderbok som handlar om att Klara fyller år och vill att hennes lillasyster ska få komma på kalaset.

Publicerad 23 september 2022
Eva Edberg är aktuell med sin tredje bilderbok om familjehemsplacerade Klara. Hon har även skrivit en kapitelbok om samma karaktär. Foto: Karolina Gustafsson

Eva Edberg debuterade som författare 2016, med kapitelboken ”Det ordnar sig, det ordnar sig”, redan då med karaktären Klara, som tillfälligt placerats i familjehem. I den boken var Klara nio år, och målgruppen i samma ålder.

Sedan dess har det även blivit ett par bilderböcker om Klara för en yngre målgrupp och nu släpps den tredje bilderboken om Klara ”Klaras kalasbra” och handlar om barns rätt att bestämma, delta i beslut som berör dem och att förhålla sig till vem som bestämmer.
– Jag var på ett författarbesök och barnen frågade då om inte Klara kunde fylla år i nästa bok. Där väcktes idén, berättar Eva Edberg.

I boken vill Klara att hennes lillasyster, som inte bor i samma familjehem, ska komma på hennes födelsedagskalas.
– Hon har hört att när man fyller år får man bestämma, berättar hon.

Hon utgår till viss del från egna erfarenheter som familjehemsplacerad i böckerna om Klara, även om innehållet är fiktivt.
– Jag hade en egen önskan som liten som liknade Klaras även om jag inte kunde sätta ord på det då, fortsätter hon.

Öppna upp för samtal och skapa igenkänning
Med böckerna om Klara vill Eva Edberg öppna upp för samtal kring att delta i beslut som placerad och skapa igenkänning. Hennes böcker har fått mycket uppskattning från både barn och vuxna. Nyligen har den första boken om Klara, som är en kapitelbok, blivit en del av kurslitteraturen för socionomstudenter.

– Jättekul! Mycket kreativt att använda boken på det sättet, säger Eva Edberg.

Hon tänkte från början att det redan finns så många barnböcker om kalas, men slogs efter en tid av att det inte finns så många där huvudpersonen är familjehemsplacerad. Boken inspirerar hur man kan skapa sitt kalas.
- Med boken vill jag uppmuntra till samtal med barn, där de själva naturligt kan delta i beslut som berör dem och hjälpa alla inblandade att förhålla sig till vilka som bestämmer.

– En kurator hörde nyligen av sig till mig och sa att böckerna om Klara öppnat upp för viktiga samtal där flera elever vågat prata om svåra situationer på ett naturligt sätt. Forskning har visat att familjehemsbarn har svårare i skolan och har högre risk för att drabbas av psykisk ohälsa. Men det har också visat sig att med läsning kan skolresultaten öka, och en god psykisk hälsa gynnas på sikt, säger Eva Edberg.

Böckerna om Klara finns att köpa på nätbokhandlare och genom Idus förlag. Idus förlag erbjuder familjehemmet.ses läsare på ett paketpris med 20 procents rabatt om man beställer alla tre bilderbokstitlarna via förlagets hemsida "Klara" är koden och de tre böckerna som ingår är "Klara räddar pappa med korvmackan", "Klara rädd för mamma med ryggsäcken" och "Klaras kalasbra". Erbjudandet gäller till och med 15 oktober. 

Fakta: Eva Edberg

Eva Edberg frilansar som grafisk formgivare och illustratör, föreläser och skriver barn- och ungdomsböcker. Hon debuterade 2016 med ”Det ordnar sig, det ordnar sig” och har sedan dess även skrivit ytterligare tre bilderböcker om familjehemsplacerade Klara. Den senaste boken heter Klaras kalasbra och har precis släppts. 

Eva Edberg har själv varit placerad i familjehem under sin uppväxt och vill med böckerna om Klara skapa igenkänning och öppna upp för samtal. 

Föregående Nästa