”Det går inte att beskriva i ord hur mycket det har gett oss”
I oktober 1997 hade Yvonne och Roger Berger i Vretstorp precis fått sin adoptionsutredning klar. Strax därefter ringer socialtjänsten och frågar om paret kan tänka sig att bli familjehem åt en nyfödd flicka.
Idag är flickan, Jenny Öster-Hall, 22 år gammal och har tagit både VM- och OS-medaljer i judo och jujutsu för funktionshindrade.
– Vi hämtade Jenny när hon bara var fem dagar gammal. Allting gick väldigt fort, socialtjänsten ringde oss en torsdag och så fick helgen på oss att bestämma oss om vi ville ta hand om Jenny som en uppväxtplacering, berättar Yvonne Berger.
– Vi hade ingen tid egentligen att förbereda oss på att bli föräldrar. Som över en natt fick vi lära oss allt om nyfödda, köpa barnvagn, skötbord och blöjor, inflikar Roger.
Började som kontaktfamilj
Redan innan hade paret engagerat sig som kontaktfamilj åt en femårig pojke.
– Till en början skulle han vara oss en helg i månaden, men det blev i stort sett varje helg. När man såg hur han hade det hemma var det självklart att gå in och hjälpa till. Vi har hjälpt både honom, hans syskon och föräldrarna genom åren, berättar Roger Berger.
Samtidigt hade paret också en pågående adoption. Under det första året som Jenny var placerad pausades denna för att man skulle kunna fokusera helt och hållet på henne. Men strax efter att Jenny fyllt ett år blev adoptionen av en pojke från Indien klar och paret stod nu med två små barn inom loppet av bara ett år.
– Samtidigt som det har varit otroligt tufft emellanåt har det också gett väldigt mycket. Vi drog högsta vinsten när vi blev familjehem åt Jenny. Det går inte beskriva i ord hur mycket det har gett oss, förklarar Yvonne Berger.
Jenny har nått stora framgångar inom para-kampsport på senare år och familjen har rest över hela världen på flera VM- och OS-tävlingar.
– Det är en otrolig resa man gör som familjehem, men en resa som också har varit väldigt tuff bitvis. Nu är Jenny vuxen och inte längre placerad hos oss, men hon bor fortfarande hos oss och är en självklar del av familjen. Vi följer med henne på tävlingar över hela världen, säger Yvonne Berger.
Jenny fick diagnosen autism i 8-9 års åldern och har sedan fått en anpassad skolgång. I dag är hon sysselsatt inom daglig verksamhet i Hallsbergs kommun samtidigt som hon tävlar på elitnivå inom para-kampsport.
Många tuffa stunder
– Även om det redan var tal från början om en uppväxtplacering så var det aldrig självskrivet att det skulle bli så och vi blev heller aldrig vårdnadshavare för Jenny, berättar Yvonne Berger. Hon och maken Roger vittnar om många tuffa stunder kring umgänge med Jennys biologiska föräldrar och ett antal rättegångar där de biologiska föräldrarna gjort försök att upphäva placeringen.
– Man får inte bara ett barn att ta hand om när man blir familjehem, utan även en familj och en släkt - på gott och ont, säger Yvonne Berger.
Erfarenheterna som hon samlade på sig genom åren som familjehem ledde så småningom till att Yvonne valde att utbilda sig inom psykiatri och jobbar idag inom öppenvårdspsykiatrin.
– Vi har lärt oss otroligt mycket under de här åren, som att inte ta saker för givna och har fått se en helt annan värld med missbruk och misär, än den vi levt i, säger paret och rekommenderar dem som har möjlighet att bli familjehem eller kontaktfamilj.
– Det är otroligt berikande att få hjälpa en människa på det här sättet, säger Roger Berger.
Paret har under åren fått förfrågningar om att ta emot fler placeringar, men har tackat nej för att man inte har känt att tiden funnits för ytterligare ett barn.
– Men nu när Jenny blivit vuxen så har vi funderat på det, berättar de.