App för kontaktsökande med funktionshinder

För många med funktionshinder kan det vara svårt att hitta nya vänner. Detta ska appen ”VillJa Ses” ändra på. Det är nämligen en kontaktapp för personer med fysiska och psykiska funktionshinder.

Publicerad 8 september 2020
Malin Wernersson Malin Wernersson
Malin Wernersson har skapat en app där personer med fysiska och psykiska funktionshinder kan få kontakt med varandra.

Bakom appen står örebroaren Malin Wernersson, som själv är mamma till en cp-skadad pojke. Det var när hon märkte hur de andra barnen i familjen lekte med kompisar som hon började fundera på hur hon skulle hjälpa sin son att få kontakt med andra funktionshindrade att bli vän med.
– Jag hade själv träffat min man genom en dejtingapp och fick en idé kring en app där personer med psykiska och fysiska funktionshinder kan söka kontakt med varandra, oavsett om det är för vänskap eller kärlek, säger Malin Wernersson.

Skriva eller spela in video
Appen lanserades för två år sedan och har i dag ungefär 500 användare. Här kan personerna skriva med varandra men också spela in videomeddelanden för att underlätta kommunikationen för en del.
– Alla ska kunna använda den här appen, oavsett vilket funktionshinder man har. Jag tänker att även personer som drabbats av svåra sjukdomar ska kunna söka kontakt med andra i liknande situationer, jag kallar det livsvariationer, säger hon.

Malin Wernersson utsågs nyligen till ”Årets eldsjäl” i Svealand i en tävling, Visa-vägen-priset, som Samhall står bakom och i november i år tävlar hon mot finalisterna i Norrland och Götaland om att bli Sveriges eldsjäl. Tävlingen uppmärksammar personer som går i bräschen för personer med funktionshinder och bryter deras utanförskap på arbetsmarknaden.

– Jag vill fortsätta utveckla appen med fler funktioner, bland annat tänker jag mig ett forum för anhöriga till personer med funktionshinder eller svåra sjukdomar som också behöver komma i kontakt med andra anhöriga som har det likadant, fortsätter hon.

Föregående Nästa