Hon vill skapa igenkänning och väcka frågor med ny barnbok

Skriver barnbok utifrån egna upplevelser som familjehemsplacerad.

Publicerad 26 september 2018
Eva Edberg är aktuell med den nya barnboken Klara räddar pappa med korvmackan som handlar om en familjehemsplacerad flicka.
Baserat på sina egna upplevelser som placerad i familjehem har författaren och föreläsaren Eva Edberg skrivit en ny bilderbok för barn från fyra år och uppåt.

Eva Edberg debuterade som författare för två år sedan, med boken ”Det ordnar sig, det ordnar sig”, redan då med karaktären Klara, som tillfälligt placerats i familjehem. I den boken var Klara nio år, och målgruppen i samma ålder.

Nu är Klara sex år och även målgruppen har blivit yngre, från fyra år och uppåt för den nya boken ”Klara räddar pappa med korvmackan” som handlar om en flicka med en alkoholiserad pappa och en mamma som ”sover på sjukhus”.
– Jag kände att det behövdes en bok som handlar om barn som placeras i familjehem och berör både vardagliga frågor men även öppnar upp för lite svårare frågor även för barn i lite yngre åldrar. Jag hoppas både kunna skapa igenkänning för de barn som är i samma situation som jag själv var som barn, men också att öppna upp brett för diskussion i stort om vad som händer om en förälder inte kan ta hand om sitt barn, säger Eva Edberg.

Boken beskrivs som ”empatiskapande och viktig för alla slags hem”, men även i förskolan, skolan, och kan även leda till betydelsefulla samtal i stödgrupper. Den stimulerar även till samtal om exempelvis ”medberoende”. Något som behöver pratas mer om, anser Eva Edberg. Kan vem som helst bli det och i vilka situationer? Går det att hjälpa sig själv och andra utan att bli medberoende?

Fakta: Eva Edberg

Eva Edberg frilansar som grafisk formgivare och illustratör, föreläser och skriver barn- och ungdomsböcker. Hon debuterade 2016 med ”det ordnar sig, det ordnar sig” och år 2017 skrev Eva ”Adde Adhd – Bästis med fienden” som Idus Förlag gav ut. Eva har även illustrerat serien ”Ebbe och mamma” som Augustprisnominerade Charlotta von Zweigbergk skrivit. Nu är hon aktuell med bilderboken ”Klara räddar pappa med korvmackan”.

Föregående Nästa