”Det absolut viktigaste är att visa att vi litar på dem”
I nästan 40 år har Eivor Edvinsson och hennes man tagit emot familjehemsplacerade vuxna. Några har bara stannat ett par veckor, andra har blivit en del av familjen efter åratal i placering.
Att Eivor och hennes man blev familjehem är lite av en slump. Eivors man hade bekanta som tagit emot en vuxenplacering, han tyckte det lät intressant och hörde sig för om det fanns möjlighet även för dem att ta emot en placering. Två veckor senare hade de fått sitt första uppdrag.
– Vi har drivit en mjölkgård fram tills för ett år sedan och har på så sätt haft möjlighet att ge placeringarna en sysselsättning. De har varit med oss och hjälpt till med sysslorna på gården. Många har valt att bo i ett annex, men ätit och så tillsammans med oss. Vi har även haft dem som bott tillsammans med oss i vårt hus, berättar Eivor Edvinsson.
Ovanligt att ta emot ungdomar
Just nu bor en 17-årig pojke hos paret, men att ta emot någon så ung är ovanligt.
– Det har hänt ett par gånger att vi tagit emot en ungdom. I det här fallet hörde de av sig akut, vi sa okej till att han skulle få komma tills de hittat något annat men trivdes så bra tillsammans att han blev kvar hos oss, säger Eivor Edvinsson. Pojken flyttade in för ett år sedan och ska stanna tills han har gått ut gymnasiet.
Utmanade att dela hem med okänd vuxen
Många som har haft funderingar på att bli eller har varit familjehem riktar in sig på att öppna sitt hem för ett barn eller en ungdom. Att plötsligt dela sitt hem och vardag med en okänd vuxen, ofta med en mycket trasslig bakgrund, är något helt annat och ställer andra krav på familjehemmet.
– Känslomässigt tycker jag att det har varit lättare att ta emot vuxna. Vi har haft ett par mammor med barn placerade hos oss och har varit väldigt jobbigt när barnen har lämnat oss, säger Eivor Edvinsson. Åldrarna på placeringarna är allt från unga vuxna i 20-års åldern till dem som är över 50 år. En del har familj, andra saknar anhöriga.
Gå vidare till eget boende
Anledningarna till att vuxna behöver placeras i familjehem kan bland annat vara missbruk, kriminalitet eller psykisk ohälsa. Målet är för de flesta att kunna gå vidare till eget boende när placeringen upphör.
– Det absolut viktigaste är att visa dem att vi litar på dem. De har ofta blivit svikna av omvärlden och har upplevt att ingen litat på dem. Här litar vi på dem i alla lägen. Det viktigaste som familjehem tycker jag är sunt förnuft. Det kommer man långt med. Sedan lär man sig något från varje placering och måste även vara beredd att anpassa sig, säger Eivor. Oftast har det gått bra och för det mesta har de fått tillit tillbaka från den placerade.
Krav på drogfrihet
Ett krav är att de placerade är drogfria när de bor i familjehemmet. Droger har inte varit ett problem och Eivor har aldrig känt någon rädsla.
– Visst har det förekommit att någon fått ett återfall, men de har valt att inte ta det hemma hos oss. Jag har aldrig känt mig otrygg i mitt hem, då skulle vi inte ha hållit på med det så här länge, tillägger hon.
Vill veta så lite som möjligt innan
Eivor och hennes man Roger har valt att veta så lite som möjligt om placeringarnas bakgrund innan de flyttat in. Detta för att kunna möta dem utan fördomar.
– Vi har bara fått den nödvändigaste informationen, som varit relevant för uppdraget. Sedan har de fått berätta själva om de har velat. En del har velat det, andra inte och det har varit okej för oss.
Slutade räkna vid 50 placeringar
Hur många vuxenplaceringar de tagit emot genom åren har Eivor Edvinsson ingen koll på längre.
– Vi slutade räkna när det var över 50. Vi har gjort det här under så stor del av våra liv, det har blivit vår livsstil. När vi fick barnbarn tänkte vi att vi inte skulle inte ta någon mer placering, men det höll bara någon månad så hade vi en placering hos igen, säger Eivor.
För omkring ett år sedan flyttade familjen till fritidshuset utanför Falkenberg, där de numera bor permanent. Nu kan de inte längre erbjuda sysselsättning för den placerade, istället hjälper uppdragsgivaren till att hitta en aktivitet för den placerade.
Skapa fasta rutiner
Bland de viktigaste med uppdraget som familjehem för vuxna är att bygga upp en fungerande vardag med fasta rutiner.
– Ofta får man börja där med att få dem att komma upp på morgonen, äta på regelbundna tider och prata om hur de ska sköta sin hygien. När man bor här ska man också städa sitt rum och sköta sin tvätt, berättar Eivor.
Från några månader till tio år
En del flyttar in med ett mindre bohag, andra kommer mer eller mindre tomhänta. Hur länge man stannar i familjehemmet beror på omständigheterna, en del har bott några veckor, någon månad upp till ett år medan en placering bott nästan tio år i familjehemmet.
– En del människor går rakt in i hjärtat. Flera av dem som har bott hos oss är numera som en del av familjen. Det är en fantastisk känsla när man ser vilken skillnad man kan göra för en annan människa, säger Eivor.