De har startat en familjehemspodd

Socionomerna Monia Sunesson och Birgitta Harberg har startat en familjehemspodd tillsammans. Båda två har ett särskilt hjärta för barn inom familjehemsvård och har lång yrkeserfarenhet inom området.

Publicerad 1 februari 2021
Monia Sunesson och Birgitta Harberg har startat en podd om familjehemsvård.

Efter att jobbat ihop i tio år fick Monia Sunesson och Birgitta Harberg idén om att starta en podd tillsammans, då de skulle gå skilda vägar inom yrkeslivet. 

– Vi ville fortsätta jobba ihop och det här blev ett bra och roligt sätt att göra det på, berättar Monia Sunesson. Hon har egen erfarenhet som både kontaktfamilj och familjehem men är också utbildad socionom och har under större delen av sitt yrkesliv arbetat inom socialtjänst och familjehemsvård. Idag är hon förste socialsekreterare på Lerums kommun. Poddkollegan Birgitta Harberg har också lång yrkeserfarenhet inom olika delar av socialtjänsten med olika ledande befattningar. Birgitta driver idag ett eget konsultföretag där hon bland annat är verksam som interimschef inom socialtjänsten. 

Släppte premiäravsnitt i mitten av januari
I augusti påbörjade de inspelningarna av de första poddavsnitten och i mitten av januari släpptes premiäravsnittet.

– Vi kommer under de första veckorna att släppa ett avsnitt i veckan och därefter blir det troligen ett avsnitt varannan vecka. Vi tänker oss att vi ska fortsätta med det här så länge det finns ett intresse och en efterfrågan för det vi gör. Vi hoppas att många kommer uppskatta det vi gör, säger Monia Sunesson.

– Vi har hittills fått ett oerhört stort positivt gensvar på vårt första program vilket vi tycker är inspirerande säger Birgitta Harberg.

Bred målgrupp
Målgrupp för podden är både familjehem, familjehemsplacerade, föräldrar till placerade barn och yrkesverksamma inom familjehemsvård. De första avsnitten kommer att handla om Mocking Bird-modellen, som är en slags nätverk för familjehem där familjehemmen på olika sätt ska stötta och hjälpa varandra. I det första avsnittet pratar man även en del om drivkrafterna bakom varför man väljer att bli familjehem och olika studier i ämnet. 

– Vi tänker oss även att vi ska göra avsnitt där vi svarar på lyssnarnas frågor så vill man får man väldigt gärna skicka in frågor till oss, säger Monia Sunesson.

Under våren kommer också avsnitt som handlar om Skolfam, om hur en familjehems -utredning går till, intervjuer med familjehem och handfasta tips kring bland annat ekonomi för familjehem. Avsnitten finns på familjehemspodden.se, där man även kan kontakta Monia och Birgitta med tips och frågor.

Föregående Nästa