Ny bok lyfter fram barn som rättighetsbärare

SOS Barnbyar har lanserat boken “101 Barnsliga Rättigheter” om alla barns rätt att få vara just barn. Boken riktar sig till vuxna för att stärka alla barns status genom att tydliggöra att även de är rättighetsbärare.

Publicerad 12 december 2022
SOS Barnbyar har nyligen lanserat boken 101 Barnsliga Rättigheter om barns rätt att vara barn.

De barnsliga rättigheterna bottnar i barnkonventionens artiklar och boken är utformad med lekfulla illustrationer samt små berättelser på barnens nivå som sätter de Barnsliga Rättigheterna i ett sammanhang. Bokens syfte är att visa på alla de barnsligheter som kan få utrymme när barns rättigheter är uppfyllda.

Idag riskerar 1 av 10 barn att växa upp utan sin familj, övergivna och försummade eller tvingade att leva under svåra förhållanden, utan det stöd de behöver. Effekterna av detta blir ofta livslånga och skapar en ond cirkel som upprepar sig i generation efter generation.

– 101 Barnsliga Rättigheter tar upp allt det som gör barndomen så underbar och det fantastiska som kan hända när barn får sina rättigheter uppfyllda, men det är långt ifrån en verklighet för alla barn idag. Boken är här för att uppmärksamma SOS Barnbyars arbete med att skapa trygghet för barn, det som i slutändan handlar om att ge dem rätten till att vara just barn, säger Anna Ernestam, generalsekreterare på SOS Barnbyar.

101 Barnsliga Rättigheter finns tillgänglig att köpa på SOS Barnbyars hemsida och överskottet för varje sålt exemplar går oavkortat till SOS Barnbyar och deras arbete. Boken finns också tillgänglig i Akademibokhandelns butiker och på deras hemsida, samt även via Apotea.

Föregående Nästa