Hundarna som hjälper socialt utsatta barn
Barn och ungdomar som är i behov av sociala insatser får hos Familjehemscentralen i Gävle stifta bekantskap med hundarna Elsa, Tessie, Stina och Bonita.
Till Familjehemscentralen kommer barn och ungdomar som av olika anledningar deltar i öppenvårdsinsatser från socialtjänsten. Det kan vara ”hemmasittande ungdomar” som slutat gå till skolan, barn och ungdomar med olika diagnoser där föräldrarna behöver avlastning eller barn som har en ”stökig” hemmiljö.
Familjehundar som följer med till jobbet
I verksamheten på Familjehemscentralen finns de fyra hundarna Elsa, Tessie, Stina och Bonita. De är allihopa ”vanliga” familjehundar som de anställda tar med sig till jobbet, eftersom man har märkt att hundarna är bra för barnen på många sätt. Alla som har en hund vet hur skönt det kan vara att få borra ner näsan i pälsen och gråta om man är ledsen eller att få känna den glädje, närhet och värme som ges från någon som aldrig ”dömer” eller säger fula saker om en.
Bra som isbrytare
– Dels är de ett bra sätt för att ”bryta isen” hos de nya barn och unga som kommer till oss och som kanske är lite blyga och tillbakadragna. Det brukar många gånger hjälpa dem att sitta med en hund och sedan kan man lite försiktigt börja prata med dem om hunden. Efter en stund med hunden brukar isen vara bruten och det är lättare att få kontakt med personen, säger Annelie Hed, som är en av ägarna till Familjehemscentralen.
Lockar ut hemmasittande ungdomar
Hundarna blir också ett sätt att motivera ”hemmasittarna” att ta sig ut och aktivera sig.
– Hundarna måste ju gå ut för att rastas och motioneras. Det är mycket lättare att få med sig ungdomarna om man kan motivera dem med att det är för hundarnas skull, tillägger Annelie Hed.
– Vi har fått väldigt mycket uppskattning för hundarna, både från barnen och ungdomarna men också föräldrarna har uttryckt att det tycker att det är jättebra, säger Annelie Hed.