Digitala föreläsningar om psykisk ohälsa hos barn och unga

Madelene Glaad Klingvall vill göra Sverige lite mjukare. Nyligen har hon startat upp initiativet ”Ett mjukare Örebro” med syftet att uppmärksamma och prata om psykisk ohälsa hos barn och unga. Så småningom hoppas Madelene få med sig fler kommuner.

Publicerad 10 november 2021
Den 16 november arrangeras digitala föreläsningar som är öppna och kostnadsfria för vem som helst att delta i.
Madelene Glaad Klingvall har dragit igång "Ett mjukare Örebro" som engagerar sig för barn och ungdomars psykiska välmående. Foto: Privat

Det var när Madelene själv drabbades av utbrändhet som hon började intressera sig för att fördjupa sig i stress och psykisk ohälsa. Som lärare i årskurs 1-3 och mamma till två barn föll det sig naturligt att dessutom vilja engagera sig för barn och ungdomar.
– Självmord är den vanligaste dödsorsaken bland unga i Sverige idag. Det finns så många ungdomar som mår dåligt och som tyvärr inte får den hjälp de skulle behöva, säger Madelene.

Numera har hon lämnat skolans värld och jobbar som hälsoinspiratör i eget företag, "Ett mjukare Örebro" driver hon dock helt ideellt och har tagit hjälp och inspiration av ”Ett mjukare Varberg” och ”Ett mjukare Malmö”

– Det första vi kommer göra är att arrangera livesända föreläsningar med olika personer som pratar om psykisk ohälsa för högstadieskolor i kommunen. Av 19 tillfrågade har 12 skolor svarat att de kommer medverka under dagen, berättar Madelene Glaad Klingvall. Ungdomarna kommer att få lyssna till Micke Gunnarsson, känd ledarskapscoach, inspiratör och föreläsare, samt Sandra Bäckman, ambassadör för Suicide Zero som själv lever med kronisk psykisk ohälsa och kommer berätta om hur det är. Dessutom kommer en känd person som Madelene inte vill avslöja namnet på ännu.

På kvällen den 16 november arrangeras samma livesända seminarieprogram för allmänheten, med undantag för den kända personen som istället bytts ut mot föräldracoachen Fatima Nyhlén. Eftersom det är digitalt kan vem som helst anmäla sig till evenemanget. Registrering görs på www.ettmjukareorebro.se och efter det skickas en länk på e-post till livesändningen.

– Jag har mötts av så mycket värme och kärlek sedan jag drog igång det här. Fast jag inte har hållit på i mer än två månader så har jag redan fått flera företag som hjälpt till mig med sponsring och jag fortsätter nu att jobba för att kunna fortsätta göra liknande evenemang för fler elever från förskola till gymnasiet. Jag vill också sprida det här till flera kommuner och har en vision om ”Ett mjukare Sverige”, säger Madelene Glaad Klingvall.

Föregående Nästa