Barnbok viktigt verktyg för att prata om svåra känslor med små barn

Genom igenkänning och en historia att samtala kring hoppas barnboksförfattaren och socionomen Kristina Collén att det ska bli lättare att prata med små barn om starka känslor som sorg och om de blivit utsatta för våld.

Publicerad 22 september 2021
Kristina Collén har skrivit barnboken "Min mamma bor under en sten" som ska göra det lättare att prata om svåra känslor med barn i förskoleålder. Foto: Ann-Louise Larsson

Boken ”Min mamma bor under en sten” börjar hemma hos Siri där det är bråkigt. Därför bestämmer Siri att tillsammans med sitt gosedjur Dino ge sig ut på äventyr i det okända för att hitta stenen där mamma bor.

– Jag drömde faktiskt precis den här historian och sedan började jag fundera på vad jag skulle göra av den. Det resulterade i en bilderbok, det finns väldigt lite av den här typen av böcker för små barn, säger Kristina.

Hon hade själv önskat att just den här boken fanns då hennes syster gick bort för ett antal år sedan och lämnade efter sig små barn som Kristina och hennes familj var kontaktfamilj åt under flera år efter systerns bortgång.

– Jag hade velat att kuratorn hade överräckt den här boken till mig att ta hem och läsa med barnen, säger hon.

Passar familjehem och kontaktfamiljer
Hon hoppas att den nya boken ska köpas in av både förskolor, socialtjänster och gärna även av familjehem och kontaktfamiljer som ofta möter barn som bär på svåra känslor.

– Barn i förskoleåldern är de som är mest utsatta, de har inte orden för att förklara hur de känner eller vad de har varit med om. Genom att läsa en historia och prata om den kan det bli lättare för barnet att sätta ord på sina egna känslor, säger Kristina Collén.

Hon undervisar i dag i socialt arbete på Örebro universitet, men har jobbat som socionom och kurator under många år tidigare. Hon har även skrivit kapitelböcker för lite äldre barn som bland annat handlar om barn med adhd och autism. ”Min mamma bor under en sten” är Kristinas femte bok.

– Till boken har jag skrivit en lärarhandledning som kan laddas ner gratis på förlagets hemsida. Jag har fått väldigt mycket positiv respons på boken hittills, berättar Kristina.

Vill visa att det finns vuxna som bryr sig
Ungefär fyra procent av alla barn i Sverige har förlorat en förälder innan de fyllt 18 år. När det handlar om våld i hemmet räknar man med att tio procent av alla barn i Sverige har upplevt det någon gång. Det innebär att det finns barn i nästan varje barngrupp på förskolorna som bär på svåra upplevelser och känslor som de kanske inte fått uttrycka.

– I slutet av boken får Siri hjälp av en granntant. Med det vill jag inge hopp till barnen och visa att det finns hjälp att få, att det finns vuxna som bryr sig och som man kan vända sig till.

Vad nästa bok kommer handla om återstår att se. Kristina arbetar både på en bok för vuxna och har flera idéer till nya barn- och ungdomsböcker.

Boken har under sommaren tilldelats litteraturstöd från Kulturrådet. Syftet är att främja mångfald, kvalitet, läsning och spridning av litteratur. Litteraturstödet används också för att köpa in ett exemplar av boken till varje stadsbibliotek i Sverige.

– Jag och bokens illustratör Emmelie Salomonsson blev väldigt glada för det. Det är en kvalitetsstämpel för hela boken, för både texten och illustrationerna, säger Kristina Collén.

 

Föregående Nästa